Бјегунци

Горан Маунага

Десетине оптужених и осуђених за ратне злочине, као и за друга најтежа кривична дјела, годинама су у бијегу од правосуђа БиХ, а у тој причи најжалоснија је чињеница која каже да рука права и правде до већине њих никада неће доћи због кривице самог правосудног система.

Чак и да правосуђе БиХ, евентуално, због тога не сноси никакву кривицу, јер су, чињеница је, прописи ти који омогућавају бијег оптуженицима, Тужилаштво и Суд БиХ не могу се изузети из одговорности за то, јер су, једноставно, промјену тако лоших законских одредаба могли да иницирају и њихови представници.

Према тим прописима оптужени у БиХ не могу бити у притвору годинама, али ако већ то могу, рецимо, у Хашком трибуналу, зашто правна, законско-кривична регулатива у БиХ не би била унапријеђена у том правцу?

У том случају сигурно се више не би дешавало да оптужени након кратког боравка у притвору буду пуштени да се бране са слободе, а они то искористе за бијег у другу државу. Још када је та држава Хрватска, која доста таквих сматра херојима, проблем постаје нерјешив. Тамошња власт неће да их испоручи, неће да их процесуира нити хоће да са БиХ сарађује када је ријеч о том питању, без обзира на потписане међудржавне споразуме. Пошто у таквим случајевима Хрватска не реагује чак ни онда кад је на то упозори Серж Брамерц, БиХ не преостаје ништа друго него да се ослони на властите ресурсе.

Треба, дакле, да учини све да би спријечила оптужене и осуђене да побјегну из земље, јер кад они то већ учине, правосуђе у БиХ очигледно остаје без скоро икакве могућности њиховог даљег процесуирања. До системског рјешавања тог проблема, односно до неопходне измјене прописа, тужиоци и судије бар би могли да се потруде да суђења у најтежим предметима ратних злочина не трају годинама.

Ту би и чланови ВСТС-а могли доста да учине. Требало би да бар обрате пажњу на то да на мјеста високопозиционираних функционера у правосуђу не постављају људе без искуства и оне сумњивог морала. Тада се не би дешавало да тежи предмети буду адактирани, а да дисциплински поступци буду покретани против оних који дјелују онако како то налаже Стратегија за рад на предметима ратних злочина.

Порозност граница БиХ посебна је прича, али и она има изузетно важну улогу у причи о бјегунцима од бх. закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана