Битка за живот

Анита Јанковић-Речевић

Кажу да је рецепт за здрав и дуговјечан живот конзумирање пет оброка дневно базираних махом на воћу и поврћу те најмање 30 минута умјерене физичке активности дневно, као што је плес, шетња или вожња бициклом.

Иако дјелује толико једноставно и лако примјењиво, због савременог начина живота који подразумијева да смо вјечито “у трци и фрци”, мало ко тај рецепт заиста може примијенити на сопствени живот.

У модерном добу свакодневица највећег броја људи готова да је пресликана. Устају рано, раде по цијели дан, а једу када стигну и то махом угљене хидрате и шећер. Главна физичка активност већине представља сједење за рачунаром и типкање по тастатури.

Када се таквим животним навикама дода прекомјерно конзумирање дуванских производа и алкохола, те неизбјежан стрес, резултат је све више гојазних, али и људи које мучи висок крвни притисак, дијабетес, осјећај константног умора и холестерол.

Управо због такве, погрешне свакодневице, број обољелих од неоплазми и кардиоваскуларних болести константно се повећава широм свијета, а те двије злокобне болести водећи су узрок смртности на планети.

Тај неславни тренд раста нажалост прати и Република Српска, па је тако лани од болести циркуларног система обољело више од 21.500 људи, док су тумори напали организам 39.749 грађана. Ти бројеви знатно су већи у односу на оне који су забиљежени 2017. године, што је поражавајуће на више нивоа, али оно што охрабрује је да захваљујући напретку медицине битку са тешким обољењима добија све више грађана. Прошле године срце је у Српској издало 6.989 људи, што је у односу на 2017. годину мање за 191 живот, док је од тумора лани преминуло 2.938 особа, што је у односу на годину раније мање за 89 људи.

Иако је разлика по питању броја умрлих процентулано мала, никако није занемарљива. Ови подаци показатељ су да здравствене установе у Српској иду у корак са свијетом и у лијечењу примјењују савремене терапије и методе који дају далеко боље резултате.

Велику заслугу имају и домаћи стручњаци, који константно одлазе на едукацију у развијене здравствене центре широм свијета, као и Фонд осигурања, који константно уводи нове терапије и лијекове, а све с циљем да грађанима Српске пружи што бољу здравствену заштиту.

Људи који су се суочили са страшним дијагнозама знају да рак и срчани удар не морају значити крај ако прибјегну здравом начину живота, који често зна бити спас. Те чињенице треба да буду свјесни и они здрави, јер љекари тврде да само неколико малих промјена у нашим животима може смањити ризик од срчаних болести, можданих удара и тумора. Стога потрудимо се сви заједно да побољшамо квалитет живота и одувамо 100 свјећица на торти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана