Битка над биткама

Милијана Латиновић

Република Српска већ годинама се суочава са лошом демографском сликом. Плач беба у појединим локалним заједницама је права ријеткост, нажалост. И док бијела куга годишње збрише готово цијелу општину, све је мање парова који се одлучују на друго или треће дијете.

И углавном када се прича о наталитету, прстом се упире у породице, у еманциповане жене које каријеру стављају испред мајчинства, али и мушкарце који све касније одлучују да стану на луди камен.

Најмање одговорности стављано је на леђа цијелог друштва, а сигурно је да појединци нису једини кривци за то што сваке године бар на једној школи осване катанац.

Са друге стране, постоје они који осим да постану родитељи не желе ништа више у животу, али им природа не да. То су парови који у том великом рату за опстанак сваког села, општине па и Републике, бију битке над биткама, парови који се суочавају са стерилитетом.

Жеља многих да у наручје узму сина или кћерку често је морала бити потиснута због недостатка новца којим би платили путовања у свјетске клинике и процедуре вантјелесне оплодње. Уз сву жељу и добру вољу, одустајали су јер нису могли даље.

Захваљујући Фонду здравственог осигурања који финансира прва три покушаја ВТО за све жене до 40 година старости, на свијет је до сада стигло више од 1.400 нових становника Српске. 

У борбу за боље сутра и да нас има више у помоћ је прискочила и већина локалних заједница које финансирају поступке ВТО. Чак 52 општине и града исказали су жељу да у овој години буду дио остварења највећег сна парова који на све начине покушавају да постану родитељи.

И то је оно што буди наду. За многе је то једина шанса да икада постану родитељи. Када знају да имају још три бесплатна покушаја, много лакше ће пребродити онај први који почесто не буде успјешан.

Сигурно је да је неке од тих корака који су учињени у борби за опстанак, за наталитет, требало направити много раније, јер многи нису успјели.

И још увијек није довољно добро јер прича о наталитету није прича само 52 општине и града, она мора да буде прича свих 64 локалне заједнице и да се тиче свих, од појединаца до институција.

Паровима који чезну за насљедницама мора бити пружена пуна подршка и то од стране свих. Јер пружена помоћ њима је и пружена помоћ Републици да ојача у борби са “бијелом кугом” која је, за сада, у предности.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана