Бисерни мандат

Александар Стојановић

Актуелни сазив Савјета министара у свом мандату није урадио много тога о чему би јавност причала или макар имала нешто на основу чега би оцијенила његов рад. Једноставно, мандат се може окарактерисати као спорадична, магловита појава у ужареном политичком животу БиХ.

Ипак, Бисера Турковић као министарка иностраних послова од тренутка преузимања своје дужности потрудила се да надокнади одсуство већег присуства у медијима од стране свих министара заједно. И ако не можемо дати конкретну оцјену цјелокупном сазиву, можемо рећи да је она, у складу са својим именом, имала низ бисера којима је пунила медијске садржаје. Од првог дана њен мандат обиљежио је низ радњи упитних намјера, а само у прошлој седмици имала је два, у најмању руку, дискутабилна потеза.

Још раније српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик окарактерисао је Турковићеву као “ненавођену ракету” и, да се не лажемо, ниједним својим поступком она није ни покушала да демантује тај епитет.

То како она дјелује и ради није у складу ни са каквим правилима и праксом, али, истини за вољу, циљ који је ставила пред себе, таквим понашањем, она успјешно постиже. На најважнија мјеста поставља своје људе, заобилази Предсједништво БиХ, не полаже никоме рачуне, забрањује члановима дипломатско-конзуларних представништава нерадне дане, а успјешно ухљебљује и чланове своје породице. Пошто упозоравање на низ незаконитости у раду није уродило плодом, оно што највише забрињава је зашто јој је такво понашање допуштено и зашто није санкционисана?

Устројство БиХ је такво да би њена смјена била скоро немогућ задатак, али поражавајућа је чињеница да, осим неколико представника у Парламенту БиХ и српског члана Предсједништва, сви остали, оборене главе и затворених очију, ћуте на то иживљавање и смијање свима у лице!

Невјероватно дјелује да српски, али ни хрватски министри, а најгоре од свега ни предсједавајући Савјета министара, не желе да осуде такво понашање. Вјерујем да то раде са задовољством, али није довољно да само медији указују на незаконитост у раду и штите здрав разум, јер одговор мора бити системски и они који имају стварни утицај треба да ураде нешто више у вези с тим питањем. Иначе, и сами сносе одговорност.

Да се разумијемо, њен мандат не иде на штету само Србима, јер нису њене дипломатске вратоломије пред свијетом штетне само за један народ, него за читаву БиХ  у коју се толико заклињу, и да има имало памети у политичком Сарајеву, сами би такву особу избацили из политичког живота.

Кажу да је свака реклама добра реклама и Турковићева је ту крилатицу максимално искористила, јер је у медијима највидљивији члан Савјета министара. И ако би јавност оцјењивала само оно што има прилику да види, то ће урадити кроз призму Бисериног рада. А та оцјена би била катастрофална и строго негативна! То што неки министри можда добро раде далеко од очију јавности, џаба им, јер се лоше промовишу и ћуте на очигледну незаконитост колегинице која на сједницима сједи до њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана