Бисера

 Вељко Зељковић
Бисера

Дипломатија и спољна политика јесу огледало једне државе. И у случају БиХ је тако. У протекле четири године госпођа министарка Бисера Турковић својски се потрудила да то тако и буде. Успјела је да покаже колико је БиХ, нажалост, и даље накарадна држава. Приватна. Страначка.

Одакле почети? Као прво, ово министарство успјела је претворити у друштво с ограниченом одговорношћу. Да би оно могло функционисати на начин на који је она жељела, у њега је запослила многобројну родбину па се чак потрудила да сина смјести у Амбасаду БиХ у Катару. Када је успоставила д.о.о. сматрала је да не мора спроводити политику Предсједништва БиХ, већ само своју личну и страначку.

Није се обазирала ни на критике ревизора да је ненамјенски трошила буџетска средстава на многобројна "службена" путовања, не налазећи за сходно да иста папирима покрије. Није јој сметало ни да у шопинг оде са службеним аутомобилом. Па и да приликом куповине провуче службену кредитну картицу.

Много пута, ова власница пет станова и друге вриједне имовине, са "Луј Витон" шалом око врата вриједним 1.000 евра, показала је и невиђену бригу како обични људи у БиХ живе. Сматрала је да нико нема право да се жали ако има да једе, да тече мед и млијеко те да су они који кукају у ствари невиђено "размажени".

Осуђивала је и сваки покушај помоћи БиХ, поготово уколико она долази од мрске Србије и онда одлазила у УАЕ одакле је доносила датуле, да људима заслади и онако горак живот. Притом, није презала ни да јавно подржи осуђене или осумњичене за ратне злочине, али и да скокне у "службену" Доху, да мало проћаска с  духовним вођом Муслиманског братства, вјерско-политичке организације чији је рад забрањен у већини земаља. 

Нису је дотицале све ове јавне прозивке па ни оне које се тичу њених осталих путовања која је претворила у приватна, полутајно одлазећи на многа егзотична мјеста. Стигла је да оде и на Свјетско првенство у Катар, иако репрезентација БиХ није учествовала. Била је и први званичник БиХ који је посјетио Малдиве од успостављања дипломатских односа. И предсједник ове малене и егзотичне острвске државе се изненадио када се она указала на аеродрому. Да ли због скупоцјеног "Луј Витон" шала или изненадне посјете, није јасно. Циљ ове "тајне" посјете" био је, наводно, унапређење сарадње у области туризма! Колико грађана БиХ годишње посјети Малдиве, да је она морала отићи то "регулисати". Наравно, са собом, да јој буде пријатније током лета и боравка на Малдивима, повела је и сина коме је изгледа досадио катарски пијесак. Што једном неко рече, није Бисера луда, већ они који су све ове године трпјели и толерисали њене "несташлуке".    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана