Бисера, бисери и аеродром

Маријана Миљић Бјеловук

БиХ је далеко од било каквих бисера. Али није далеко и изгледа никада неће ни да се макне од првог мјеста у свијету по питању бисера (изјава) и лоших, никаквих, потеза политичара. На тој скали смо број један на свим свјетским љествицама. За такво позиционирање треба да, између осталих, прије свега захвалимо министарки иностраних послова БиХ Бисери Турковић. Јер њена изјава да се у БиХ добро живи и да су грађани, ето, само мало више размажени никако да се буде скинута са трона овогодишњих бисера домаћих нам политичара.

Госпођа Турковић не мијења своје мишљење. Можда из лимузине, којој су затамњена стакла, не види просјаке који пребиру по контејнерима у нади да ће наћи бар залогај хљеба. Поред тога, сигурно са својом платом од неколико хиљада марака нема проблема са набавком основних животних намирница, док они поред ње у реду из свих преградица у новчанику сабирају новац за бар један оброк. Можда се, пак, госпођа Турковић храни по ресторанима па нема прави увид у стање цијена на тржишту или пак за њу неко обавља другу куповину - кућна помоћница, јер она не може све стићи од грађења “добрих” дипломатских односа. Тиме би се можда могла и објаснити изјава једног политичара, у овом случају госпође Бисере која тврди да се у овој земљи добро живи и да су људи само размажени.

Колико добро обавља свој дипломатски посао и колико мисли да добро живимо свакодневно овјерава новим потезима које избацује као из рукава. Јер шта ће нам нови пројекти који би допринијели привредном развоју и новом запошљавању јер онда би престигли и Швајцарску. А то нам баш не треба, постали би им конкуренција?!

Да није жалосно, можда би било смијешно. А до смијеха није никоме када један политичар не дозвољава да буде потписан документ између БиХ и Србије по питању градње аеродрома у Требињу.

Због тога не би требало да нас изненади ништа од Турковићеве. Вјероватно има списак пројеката који су везани за Српску које треба саботирати и пролонгирати за неко вријеме, када будемо лошије живјели. Таква политика додворавања лидеру политичке партије и саботирању свега што је везано за Српску и Србе никуда не води, а посебно не грађењу дипломатских однос. Далеко смо ми од тога.

И док ми чекамо неки нови потез, који је сигурно већ наштанцан и на врху фиоке у Бисериној канцеларији, домаћи грађани наставиће да нам одлазе, прије свега због таквих политичара и њима сличних. Да ће се нешто ускоро промијенити, знамо да неће. Таква политика траје деценијама и биће настављена. А на домаћем становништву је да одлучи да ли ће Бисеру и сличне њој подржати на октобарским изборима, као и онима који би требало да буду одржани за двије године. А нема сумње да ће се наћи на листама за позиције са којих се не види биједа, чемер и јад домаћег становништва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана