Бирачки одбори

Ведрана Кулага Симић

Изборни циклус у БиХ је увијек под посебном лупом и од стране учесника у изборном процесу и од стране грађана који од њих очекују да њихово грађанско право не наруше ни на који начин.

Али, како то обично бива, изборна ноћ и јутро послије избаце на површину бројне грешке и проблеме.

Централна изборна комисија анализирала је лани понашање чланова бирачких одбора током прошлих локалних избора широм ове земље - од руководстава до осталог чланства.

Упоређујући пропусте настале на тим локалним изборима са пропустима којих је било у претходна два изборна циклуса дошли су до податка да је сваког пута било више грешака, а да су изговори махом остали исти. Они се могу свести на физички умор, незнање и лошу обуку.

То су ствари које надлежни треба да имају на уму и у овом изборном периоду који лагано куца на врата. Локални избори су већ расписани, а рокови "цуре" те ће убрзо доћи на ред и нова обука чланова бирачких одбора.

Јасно је да је дуг изборни дан у БиХ, али то није ништа ново ни изненађујуће. Свако ко се пријави и буде изабран за члана одбора мора да зна шта га чека и шта се од њега очекује и да никакви изговори на крају не помажу када нечије грађанско право буде доведено у питање или још горе преправљено.

Иако је јасно да се грешка увијек може поткрасти, анализа је показала да неки пропусти нису биле само грешке до којих је дошло због умора, пада концентрације или незнања, већ да су више плод различитих интереса. То мора бити пресјечено чим прије, јер воља сваког бирача мора бити поштована ако желимо да имамо легитимно изабране представнике народа и да покажемо да смо ето и ми у БиХ дио демократског свијета.

Добар дио одговорности у цијелој причи сноси и ЦИК БиХ. Анализа коју је сам урадио треба да им послужи као наук за дане који долазе да не би некад крајем идуће године поново читали о уморним и неуким члановима одбора.

Многи ангажман у одборима траже да би зарадили коју марку. Ту борбу нико не смије да оспори, али и они морају да буду свјесни одговорности коју та зарада носи са собом. Пажљиво слушање на обукама и поштено полагање изборног испита само су два путу која воде ка демократском циљу, али њима морају да иду и други чије је име, на било који начин, повезано са изборима, одборима и резултатима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана