Бирачки одбори

Свјетлана Шурлан

На једним од прошлих избора кандидат за члана Предсједништва БиХ била је жена коју никада нико није видио и која се никада није јавила на контакт телефон који је оставила у Централној изборној комисији. Чак за вријеме избора није ни била у БиХ, већ у САД.

Сада су се међу кандидате за предсједника Републике Српске пријавили возач и тјелохранитељ СДС-овог кандидата за предсједника РС Огњена Тадића. Обојица су из Источног Сарајева, а да ли је случајно или не, у ЦИК-у су из овог града достављене двије идентичне пријаве за предсједничку функцију, истим рукописом исписане, са истим контакт телефоном.

Постоје и два пријављена кандидата, такође за исту функцију, које заступа иста особа из Зворника, и до којих се не може никако доћи.

Ова лица не проводе кампању, нити имају истинску намјеру да освоје повјерење грађана.

О трговини позицијама у бирачким одборима одавно се зна, али се у законима та област не дефинише јасније и не кажњава ригорозније. Тако у БиХ пролазе избори за изборима.

Манипулантима се даје могућност да се кандидују, а онда позиције у бирачким одборима продају другима који желе да контролишу одређено мјесто и пребројавање гласова.

Колико то на крају може да утиче на вољу грађана, нико не може поуздано рећи, али се сви слажу да утиче и да је то превара.

Централна изборна комисија БиХ и многобројне општинске и градске изборне комисије морају више да се баве откривањем махинација и манипулација током изборних процеса.

Будући парламентарци морају да мијењају законе, а невладине организације и народ да врше притисак да се то деси. Неопходно је да закони буду јаснији, праведнији, да воља народа буде воља народа, а не плод махинација.

Изборне комисије су на потезу, да ураде све што могу да они који намјеравају да обману народ не буду у понуди за избор, јер једноставно то не заслужују.

Гласови до којих се долази махинацијама засигурно неће ни побједницима, ни губитницима избора донијети оно шта желе - истинску подршку народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана