“Бирач”

Горан Маунага

Нова Влада Републике Српске, са премијером Жељком Цвијановић на челу кренула је одлучно у увођење реда тамо гдје су интереси РС најугроженији. Један од примјера за такво, одавно потребно и неопходно поступање власти, је и одлука о формирању Координационог тима за контролу рада Фабрике глинице “Бирач” из Зворника.

Разлога за то је више, а још 2005. године, само годину послије отпочињања функционисања те фабрике, послије приватизације извршене 2001. године, било је јасно да та фирма, заједно са својом бањалучком испоставом “Балкал”, производи губитке.

Представници литванске “Укио групе”, која је у “Бирчу” купила већински пакет акција, у неколико наврата претходних година с разлогом су захваљивали Влади РС, која је учинила све да фирму стави на ноге, али узалуд.

Директор те фирме изјавио је крајем прошле године да је “Влада РС донијела више одлука, закључака и одређених мјера, којима је помогла да 'Бирач', који има више од хиљаду запослених радника, лакше преброди потешкоће са којима се суочава у овој свјетској економској кризи”.

Наравно, он није спомињао покушај “Укио групе” да из “Бирча” 2011. године у Литванију изнесе 135 милиона КМ. Не зна се колики дио тог плана је реализован, па су још више чудне мјере претходне Владе, којима је она, и послије тога, “помогла 'Бирач'“, умјесто спровођења контроле, попут ове какву је јуче предузела нова Влада.

Наиме, тада је “Укио група” направила план да тај новац из два повезана предузећа “Aлумина” и “Механика” из Зворника пренесе у фирму “Бирач Еуропе” у Литванији у сврху њене докапитализације. Власник “Бирач Еуропе” је зворнички “Бирач”. Том одлуком из “Aлумине” је требало да се пренесе 127, а из “Механике” око осам милиона КМ.

То је само једна од махинација присутних у “Бирчу” од његове приватизације и од почетка рада. Све те фирме, као и бањалучка фирма “Балкал”, за коју је “Бирач” прерађивао глиницу, која је затим пласирана једној иностраној компанија из “Укио групе”, наћи ће се под лупом полиције и инспектора. Осим тога, мора се изнаћи и начин да “Балкал”, који је у стечају и “Бирач” плате око 13 милиона пореског дуга.

Несумњиво је да ће 20 инспектора МУП-а, Пореске управе, Девизног инспектората и Републичке управе за инспекцијске послове, задужених за тај посао, неминовно наићи и на питање разлога и начина помоћи бивше Владе РС “Бирчу” у вријеме кад су “Бирач” и “Укио група”, по свему, вапили за темељитом контролом, која никад није спроведена. Јавност баш жељно очекује одговоре.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана