Био једном један селфи

Дарко Момић

Био једном један папир. Нико га није послао, нико га није примио, нико га није потписао и нико на њега није ударио печат, али он кружи по Бриселу, сви о њему говоре, а у БиХ се у вези с тим “нон-пејпером” води жестока политичка борба.

 

Ту жестоку борбу изазвале су тврдње да фамозни “нон-пејпер” говори о мирном разлазу БиХ и прекрајању још неких граница на западном Балкану. Забринутост изазива што су у одапињању вербалних политичких стрелица из политичког Сарајева почели озбиљно да помињу ону ријеч од само три слова од које на овим просторима треба бјежати по сваку цијену. При томе, праву конфузију изазива чињеница да до јуче, када је то урадио словеначки портал “нецензурисано.си”, нико није потврдио постојање тог документа, док су се истовремено могле чути жестоке политичке пријетње и оптужбе, прије свега у БиХ, али и у цијелом региону, везане за фамозни папир.

Да би ствари биле јасније, ред је објаснити шта у суштини значи термин који је протеклих дана изазвао политичку буру од Сарајева, преко Љубљане и Будимпеште, па до Брисела. А “нон-пејпер” или у најгрубљем преводу на српски језик “непапир” у европском дипломатском рјечнику је неформални документ који се подноси као дио преговарачког процеса, обично ради изазивања реакције или расправе о одређеној теми око које нема сагласности. Угледни српски лингвисти оцијенили су да су “свјетска администрација, а прије свега Европска унија, а са њом и Уједињене нације, дошле до спасоносног термина “нон-пејпер” који им је послужио да у својим архивима имају писани документ којим је започет рад на неком документу, али који ће тек можда бити изгласан на неком највишем нивоу”. Док се то не деси, свјетски моћници би у рукама имали само “нон-пејпер” којим нико не може махати као обавезујућим документом.

Посебно интересантно је да су српски лингвисти “нон-пејпер” упоредили са принципом, а у суштини са испразном фразом коју популаризују наши политичари приликом сваке рунде разговора о уставним промјенама, подјели изборног плијена и сличним тривијалностима која гласи “ништа није договорено док се све не договори”. Према покојном Јовану Ћирилову, “нон-пејпер” је као нешто чега нема, пука скица, а у ствари како каже, озбиљна скица на којој се каткад дуго радило да би једном била прихваћена и спроведена у дјело. Ћирилов је открио и да је “нон-пејпер” могла бити 2013. проглашена за ријеч године, умјесто ријечи селфи, што је енглеска новокованица за фотографију коју неко сними својим мобилним телефоном упереним ка себи.

Елем, уколико је “нон-пејпер” аутентичан, јасна порука онима из Сарајева који хистерично говоре против мирног разлаза јесте да могу да се сликају са БиХ. Јер оно што се прича, ил' је било, ил' ће бити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана