Биљана Плавшић

Мирослав Филиповић
Биљана Плавшић

Вијест да ће Биљана Плавшић, некадашња предсједница Републике Српске, бити пуштена на слободу 27. октобра с правом је код свих добронамјерних људи ове земље оцијењена као праведна.

Ријеч је о високо моралном државнику који је храбро и подигнуте главе признао свој дио одговорности за трагична дешавања у протеклом рату и, само на основу предсједничке функције, добровољно се јавила Суду у Хагу, иако директно није наредила ниједан злочин.

Биљана Плавшић, осуђена за прогон несрпског становништва, витешки и достојанствено поднијела је егзистенцијално сатирући судски процес и више од шест година затвора у Шведској, гдје је сама бранила највише моралне вриједности -правду и истину.

Зато Српска треба часно и поносно да дочека своју прву предсједницу која је показала да се за истину, ипак, исплати жртвовати. Биљана Плавшић се није жртвовала само за Српску и српски народ у БиХ. Она се жртвовала за све.

Па чак и за оне који је називају најпогрднијим именима. Само они то не могу да схвате, јер су заслијепљени и затровани мржњом која храни њихов рушилачки дух. Њено жртвовање је темељ мира и помирења у овој земљи. Aли њихови мрачни и нетолерантни умови им не дозвољавају да истини погледају у очи.

Они једноставно не могу да појме суштину жртвовања Биљане Плавшић која је преузела одговорност на себе и кривицу свих за све. То не може свако, то могу само најхрабрији и најмудрији. Тиме се уздигла високо изнад патолошке мржње и нетрпељивости које разарају ову несрећну земљу.

Замислимо само ситуацију у којој би сви ратни лидери, све три нације, кренули путем Биљане Плавшић и признали своју одговорност. Био би то истински пут помирења.

Овако на једној страни имамо примјер храбре жене државника, а на другој примјере Ганића, Кљуића, Дудаковића, Орића, Силајyића... који не само да нису преузели одговорност за ратне злочине, већ и даље погубно дјелују по будућност БиХ.

Потпуна сатисфакција биће остварена тек онда када прави злочинци буду одговарали за своје злочине ма како се звали. Остаје нада да ће се и то једном десити. И, наравно, дивљење Биљани Плавшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана