Бијељина

Горан Маунага

Нема те нагле промјене локалне власти која ће, наводно, изазвати политичку дестабилизацију већу од политичких и сваких других потреса присутних, онда кад та власт ненамјенски троши буџетски новац. Баш таква ситуација тренутно је у Бијељини.

Такво трошење буџетског новца само је један од бијељинских општепознатих негативних сегмената. Градска администрација има огромне дугове, а корисницима буџета, радницима јавних предузећа, неизмирени су лични дохоци. Град је кредитно задужен у висини чак једног годишњег буџета и у дефициту је више од 15 милиона марака.

О каквој се онда, тамо, наводној дестабилизацији политичких прилика говори у случају формирања нове скупштинске већине предвођене СНСД-ом?

Ријеч је, дакле, само о изговорима да би стварање нове скупштинске већине, формиране контра странке којој припада градоначелник, изазвало неке потресе. Можда и би у случају да је садашња власт животне услове грађанима направила бар подношљивим. Али није. Зато је формирање нове скупштинске већине у Скупштини града Бијељина неопходно.

Јер шта чинити друго у ситуацији кад градоначелник Мићо Мићић, након што је Влада РС у посљедњих пет година у Бијељину уложила више од 200 милиона марака, тврди да та иста влада "руши град и ради против грађана Бијељине".

Прије изношења таквих неистина, Мићић би требало да одговори на питања зашто годинама некажњено крши Закон о локалној самоуправи, Закон о раду и Правилник о систематизацији.

Иако у Закону о локалној самоуправи и Закону о раду не постоји одредба којом је дозвољен пријем радника на одређено вријеме на упражњено систематизовано радно мјесто, Мићић то упорно чини.

И још горе, Мићић упорно одбија да спроведе извршну судску пресуду о поништавању његових одлука о постављењу политичких миљеника на мјеста шефова и радника одјељења.

Али у таквој "радној прерасподјели" увијек се нађу они који нису задовољни. Зато ни најмање не чуди да и неки од СДС-ових одборника захтијевају хитно формирање нове скупштинске већине којој ће се, вјероватно, придружити. Тек с новом законодавном влашћу, уз наду да ће ускоро доћи и до промјене извршне, становници Бијељине могу да очекују побољшање живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана