Бијелићева смјена

Ведрана Кулага
Бијелићева смјена

Влада Републике Српске донијела је одлуку којом је Борислав Бијелић разријешен дужности предсједника Комисије за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама.

Послије одлуке Владе огласили су се бројни политички званичници, укључујући предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића, и поздравили такву одлуку. Неки су отворено рекли да је то требало учинити много раније.

Јер, Борислав Бијелић је и предсједник Комисије за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама, а уз то и директор Урбанистичког завода Бања Лука. Такође је и члан Управног одбора "Медицинске електронике" Бања Лука.

A то не иде. Зато је Влада РС, послије сједнице у петак, била јасна и донијела "одлуку о разрјешењу предсједника Комисије за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама Борислава Бијелића због неспојивости обављања функције предсједника ове Комисије и функције директора у једној приватној фирми".

Јер, нелогично је и апсурдно да се једна те иста особа налази на челу Комисије за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама и да паралелно са тим обавља послове у управним и руководећим тијелима разних предузећа у Српској која су предмет ревизије приватизације или су приватизована у међувремену.

Процес ревизије приватизације предузећа у РС у посљедње вријеме стално је у центру пажњу и много је оних који су отворено рекли да је неопходно преиспитати како је и под којим околностима обављена приватизација предузећа и да ли је она поправила или погоршала стање у предузећима у РС.

Радници бројних предузећа и надлежни органи тражили су протеклих дана да се испита процес приватизације и ревизија приватизације.

Било како било, Влада РС је, на захтјев кадровске комисије, у петак рекла своје и смијенила Бијелића са дужности предсједника Комисије.

Када се погледа уназад, очигледно је да је у процесу ревизије приватизације Српској нанесена велика штета, што се увелико одразило на привреду. Ко је све одговоран за тренутно стање у овој области, показаће вријеме. Aли, за све постоји почетак, за који се каже да је најважнији и најтежи. Остало долази само по себи. Клупко се полако одмотава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана