Бијели медвједи

Вељко Зељковић

Након што се суочио са озбиљним оптужбама за корупцију најмлађи канцелар у историји Аустрије Себастијан Курц поднио је оставку, али јавност тражи од њега да се повуче и из политичког живота те земље. Сличан потез прије двије године морао је повући и тадашњи вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе због афере “Ибица”. Аустрија је на тај начин показала да нема недодирљивих, али и да су политичари ту ради народа, а не обратно. Једноставно, свако ко је на било који начин грешан није достојан да обавља било коју државну функцију. Тачка.

Ситуација у БиХ је сасвим другачија. Политичари су заштићени попут бијелих медвједа, а евентуалне пацке и мрље из политичког живота се не кажњавају, већ се чак награђују уз ријечи: “Па шта ако је украо милион, значи да је способан. Такви нам требају”. За те и такве постоје двије истине - права и она коју су измислили. Подсјећају помало на потомке браће Грим, јер имају изразит таленат за причање бајки, а мото им је: “Хоћете ли вјеровати својим очима или мени”.

У случају БиХ све то је упаковано и у обланду националног те се тако “прозивање” рецимо неког функционера СДА одмах назива ударом на бошњачке националне интересе и уставни поредак. И тако већ 25 година. Највећа бошњачка партија у БиХ управо тако функционише све ове године.

Иако је изашао из оквира својих законских овлашћења, отказујући војну вјежбу са Србијом, министар одбране Сафет Поџић (кадар СДА) и даље ће обављати ову дужност, јер је бошњачким гласовима “заштићен” у Представничком дому. Слична прича и у вези са министарком иностраних послова Бисером Турковић. И поред свих бисера и дипломатских скандала она и даље ведри и облачи Савјетом министара. Још један од кадрова СДА је попут бијелог медвједа. Ради се Осману Мехмедагићу, званом Осмица. Иако се суочио са озбиљни оптужбама, и то у неколико случајева, он и даље обавља дужност директора Обавјештајно-безбједоносне агенције.

Недодирљив и незамјењив је и Шемсудин Мехмедовић, иако има сумњиву ратну прошлост. На оставку не помишља ни премијер Фадил Новалић због афере “Респиратори” и “Златне малине”. Па гдје ће онда са мјеста директора Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себија Изетбеговић, супруга лидера СДА. До тога не долази, јер СДА преко својих кадрова контролише готово све полуге власти, како на ентитетском, тако и на државном нивоу. Штите своје партијске саборце по сваку цијену. А они који се дрзну да то промијене, попут досадашњег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, стављају се на црну листу. И наравно смјењују “поштеним” рукама кадрова СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана