Бијели мантили

Милијана Латиновић

Љекарска професија је без сумње и даље најпримамљивија у Републици Српској, што потврђује податак да је и ове године на првом уписном року на оба јавна универзитета највећа гужва управо на медицини. На оба медицинска факултета, у Бањалуци и Фочи, пријавило се много више кандидата него што је предвиђено планом уписа, због чега руководиоци универзитета већ сада размишљају о проширењу броја мјеста. То је сценарио који се понавља већ неколико година. Док други факултети на појединим одсјецима не успијевају да попуне ни буџетска мјеста, на медицини се редовно тражи индекс више.

Бити љекар одувијек је била част и привилегија оних који су били спремни да засучу рукаве и добро загрију столицу, пет, шест или више година како би стекли диплому и након специјализације и полагања Хипократове заклетве обављали најхуманији посао, лијечили болесне. Љекар није могао бити свако, а по неком неписаном правилу и средњу медицинску школу и медицински факултет одувијек су уписивали одликаши. Оне који би се упустили у ту авантуру углавном је водила љубав према професији.

Много шта се промијенило посљедњих неколико година, па тако и мотиви многих који уписују медицину. Нажалост, тај позив постао је синоним за одлазак у иностранство. Протеклих година стотине младића и дјевојака који су завршили нека друга занимања преквалификовали су се и отишли у иностранство да раде као његоватељи за вишеструко веће плате од овдашњих. У нешто мањем броју одлазили су и школовани љекари који су одавно испекли занат. И нико се није запитао ко ће нас или нашу дјецу лијечити, ако све школоване љекаре поклонимо Њемачкој. Због свега тога тешко је не запитати се имамо ли разлога за задовољство због велике гужве на медицинском факултету? Добро је да заинтересованих има и да се свршени средњошколци отимају за индекс на медицини, уколико им је циљ да заврше факултет, усаврше се на некој од свјетских клиника и врате у Српску да буду врхунски стручњаци у домаћим болницама. Уколико на медицину одлазе како би чим диплому узму у руке спаковали кофере и купили карту у једном правцу, радост нам је кратког даха. И није то једини проблем који ових дана одзвања међу онима који сањају о бијелом мантилу. Њемачка је почетком ове године пооштрила критеријуме, па више не прима радо приучене медицинаре. Они који су до дипломе дошли преквалификацијом већ добијају одбијенице након што у тој европској земљи конкуришу за посао. Све то могло би довести до ситуације да наши школовани и искусни љекари заувијек оду преко гране за бољим и плаћенијим пословима, тамо гдје су и шансе да напредују у каријери веће, а да у нашим болницама остану инстант медицинари, који су диплому стекли за неколико мјесеци.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана