Бијели дим

Милован Јевтовић

Недавно, скоро истовремено, појавио се бијели дим из димњака Сикстинске капеле у Ватикану и из димњака Скупштине града Источно Сарајево. Изабрани су нови папа и нови градоначелник.

Избор новог светог оца трајао је тринаест дана а избор новог градског оца неколико мјесеци.

Избор папе извршен је брзо и лако јер је досадашњи свети отац схватио да ствари католичке цркве у свијету не иду баш добро, па је сам напустио свету столицу. Избор градоначелника трајао је тако дуго јер је досадашњи градски отац, Винко Радовановић, своју фотељу такође сматрао светом столицом па никако са ње није хтио да устане.

Поглавар католичке цркве осјетио се кривим за слабе резултате Ватикана, а поглавар града није се осјећао кривим за катастрофалне резултате институције којој је на челу.

Чупање Радовановића из фотеље био је већи напор од напора оног дједа из приче који је чупао репу. Додатни проблем у чупању градоначелника било је и то што су се за њега ухватили не само људи из његове странке него и неки из других странака који су му помагали зато што је и он помагао њима.

Занимљиво је и за поштени народ чудно, да се нико од оних који су га чупали није ухватио за његове бројне и лако видљиве гријехове. Нико, барем јавно, не помену судску пресуду по којој ће град морати општини Пале да плати 400.000 КМ због неких недовршених послова на стамбеној изградњи као и дугове по тужбама више приватних лица. Нико не помену ни милионски дуг Телевизије Источно Сарајево која је власништво истоименог града. Било би поштено запитати се чему толика брига за градоначелниково радно мјесто када ће десетине људи из поменуте телевизије остати без било каквог радног мјеста.

Можда је требало поменути и то да је својим незнањем био довео у питање  организацију међународног такмичења "Мале олимпијске игре", једину значајну перспективну инвестицију на подручју града. Због његовог одбијања да сноси трошкове одласка младе смучарске репрезентације на овогодишње исто такмичење (ради се о око 5.000 КМ), Међународни олимпијски комитет је запријетио одузимањем граду идуће организације.

Сада већ бивши градоначелник изабран је за будућег помоћника градоначелника. Тако ће још четири године примати плату као заслугу за оно што је у протекле четири урадио.

Милован Јевтовић, професор књижевности из Пала

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана