Бијела куга

Маријана Миљић Бјеловук

Наталитет у Српској константно опада, о чему свједочи и податак да је од 2008. до 2012. године у школама уписано скоро 1.000 првачића мање, те затворено више од 50 подручних школа.

Бијела куга и те како "тресе" Српску, посебно мање општине, које напуштају млади који се не устручавају да крену "трбухом за крухом" у бијели свијет.

Остају само они који морају и који немају куда, већином стари, који и чине једину популацију већине села. А ако је судити према посљедњим подацима о миграцији становника, та слика би се могла "пребацити" на већину општина Српске.

Судбину празних учионица без веселих првачића на јесен ће подијелити све општине у Српској, јер ће у септембру у прве разреде сјести око 600 ђака првака мање него лани.

Најгоре су ипак прошли Хан Пијесак, Берковићи и Вукосавље, гдје је у идућу школску годину уписано око 45 одсто мање дјеце у односу на 2011. годину.

Малишана је све мање, остаје слика празних клупа и школских дворишта. Зар нам треба таква тишина?

За који мјесец имаћемо скоро 200 одјељења мање, а закључана су, нажалост, и врата једне подручне школе.

Ниједан ученик није уписан у 64 подручна одјељења, у 61 по један ученик, а "чак" по два ученика у 182 одјељења!

С ким ће збијати шале, понекад преписивати задаћу, радити контролне, дијелити ужину?

Демографска слика РС не обећава ништа боље, а и како би када бројке говоре и више него што би требало.

Ови подаци нас тјерају да се запитамо куда иде друштво без дјеце и младих и докле ћемо дозволити тишину и празнину које све више узимају маха у школским клупама.

Одговор, а и рјешење тешко је наћи, али једно је сигурно, а то је да овако даље не може!

Стање је и више него алармантно, а како га ријешити, надлежни би требало хитно да се запитају! Јер са малим подстицајима за стамбено збрињавање младих брачних парова, ниским или боље речено никаквим износима дјечијих додатака и низом других проблема, логично је да се многи не одлучују на проширење породице.

Надлежни могу и морају да ураде више! Постоји велики број мјера да се заустави пад наталитета, а потребно је што прије почети их примјењивати, јер ће се једино на тај начин вратити смијех у учионице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана