Бијела куга узима данак

Милијана Латиновић

Негативни демографски трендови, који су већ четврт вијека присутни у малим рубним општинама Републике Српске, довели су до тога да тим локалним заједницама пријети изумирање, јер се годишње у њима заљуља тек понека колијевка.

Има и оних у којима новорођенче није заплакало годинама.

Таква је општина Источни Дрвар, у којој живи махом старије становништво и готово да нема младих који су одлучили да у том крају свију своје гнијездо. У тој општини, али и у Доњем Жабару, Купресу РС и Новом Горажду број нових становника у прошлој години може се избројати на прсте једне руке. И не само у прошлој, таква демографска слика у тим општинама пресликана је већ неколико година.

Жалосно је што у тим локалним заједницама ни свадбена звона нису зазвонила годинама, а број умрлих је сваке године све већи.

Негативан природни прираштај, нажалост, није карактеристика само тих општина. Бијела куга годинама хара Републиком Српском и узима данак, а само ријетке локалне заједнице, попут Бањалуке, могу да се похвале већим бројем рођених у односу на број умрлих.

За пад наталитета, генерално, сви донекле сносимо одговорност.

Млади се све рјеђе одлучују на брак и оснивање породице. Заокупљени су каријерама и чекају да им се све коцкице у животу посложе, а породицу стављају на посљедње мјесто.

Чекајући сигуран посао, плату и кров над главом, жене постају мајке са тридесет година. На прсте се могу избројати парови који се одлуче да имају троје и више дјеце. И све док се бавимо неким другим стварима, а породицу стављамо на посљедње мјесто, затварају се школе и нестају градови.

Колико су за све то криви млади, толико одговорност сносе и све надлежне институције. Многи би основали породицу, али немају посао или мјесечно зараде само минималац, што није довољно ни за основне животне потребе. Тако мала мјесечна примања недовољна су и да би били кредитно способни да обезбиједе стан или кућу, а то је још један веома важан фактор за оснивање породице.

Лоша демографска слика упалила је аларм код надлежних, који су у посљедње вријеме почели да креирају мјере пронаталитетне политике. Добро је да је неко ипак озбиљно схватио упозорења демографа, али је немогуће не запитати се да ли је тај корак могао бити учињен раније. 

Једини начин да Српска побиједи бијелу кугу јесте да ојача привреду, да се отварају радна мјеста, што би зауставило одлив становништва, а младима улило наду у бољу и свјетлију будућност. Биће нас више само ако схватимо да је породица темељ свега, а не куће, станови, каријере и аутомобили. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана