Бијег од хорор приче

Данијела Бајић

Кратка хорор прича: дигнете кредит да бисте купили стан. Потпишете све што треба да потпишете и уселите се са увјерењем да сте ријешили стамбено питање.

И онда шамар посред лица, јер откривате да је ваш стан у некаквом судском процесу, а двориште је под хипотеком.

Продавац и посредник су, очигледно, из неког разлога прећутали неке битне ствари и вама слиједе мучне године страховања да ћете, уз своје, враћати и туђе дугове. А легално сте платили и купили своје некретнине.

Да бисмо избјегли такве, и сличне, хорор приче држава је одлучила да уреди и легализује овај, до сада, у широком луку игнорисан сегмент трговања.

Рачуница је да ће убудуће сви бити на добитку, уз купце који ће добити сигурност и државна каса ће бити пунија због опорезивања.

Једино су муљатори извукли дебљи крај, бар се тако надају предлагачи Закона о посредовању у промету непокретности.

Шта каже закон? Убудуће, за сваки посао посредовања у промету непокретности трговци некретнинама ће морати закључивати уговор у писаној форми и на одређено вријеме, чиме ће се стати у крај црном тржишту.

И ми смо потписали уговоре, уз кисели осмијех одговарају станари зграда чија имовина је под хипотеком, а да то нису знали.

Убудуће, бар тако обећавају законодавци, неће бити таквих случајева, јер је држава гарант за легалност оних који се баве продајом.

Оно што је још боље јесте да ће сви заинтересовани моћи да провјере сваког посредника за продају у регистру који ће бити јавно доступан на интернету, који ће, да би се бавили тим послом, прије свега, морати да положе стручни испит и тако стекну знање више области и само ће такви бити компетентни да то раде. Испит, судећи по областима из којих ће морати да га спремају, неће бити нимало једноставан.

Ако у претраживачу не пронађете његово име, савјет струке и државе је да га игноришете и пронађете онога ко је легалан и има позитиван “фидбек”. Једноставно ко пасуљ и свакако добра заштита за све будуће купце.

Слаба вајда за оне бивше, а преварене, јер закон не важи ретроактивно. Чак и да важи не би помогао, јер не кажњава преваранте и не поништава оно што је потписано и овјерено код нотара.

Тако да убудуће, већи опрез и додатна провјера оног са ким послујете би требало да су довољан гарант да оно што купите заиста може да буде само ваше, без додатних “репова” и неизречених марифетлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана