БиХ по Звиздићевом рецепту

Жељка Домазет

Да је БиХ далеко од свих европских токова јасно говори чињеница да ни након осам мјесеци није формирана власт у овој земљи иако се изборни побједници у сва три конститутивна народа знају.

Реформски процеси су залеђени, буџет институција није усвојен, многи инфраструктурни пројекти су обустављени јер ни међународне финансијске институције не желе да разговарају са онима који нису легални ни легитимни. Једном ријечју, ова земља живи на инфузији. Да први човјек Савјета министара у техничком мандату и ускоро први у Колегију Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић живи у неком виртуелном свијету најдиректније потврђује његова изјава да ће БиХ у октобру добити кандидатски статус за чланство у ЕУ. Мада су званичници Европске уније и прије избора у Европском Парламенту јасно поручили БиХ и њеним званичницима да никакав кандидатски статус за ову земљу не могу очекивати док се не формира нова власт, Звиздић или је преспавао или пречуо ове поруке, али да је изгубио компас и везу са реалношћу јасно је као дан. Колико је ова земља пожељна за живот само онима који су попут Звиздића најбоље говори податак да ју је за само неколико година напустило више од стотину хиљада становника, док процјене говоре да ће за 50 година тај број бити милионски, онда је сасвим јасно колико је БиХ близу Европске уније и свих других демократских земаља.

У цијелој овој причи и експериментисању које је замислио Звиздић и његова СДА свакодневно се затварају фабрике, пропада све што још пропало није и сасвим је јасно да обичан свијет више неће моћи зарадити ни кору хљеба за голо преживљавање. Сви који иоле познају прилике у овој земљи сасвим сигурно ће констатовати да је дебело заглављена у политичком надмудривању и да сви они који имају визију и жељу да се иде напријед због кочничара попут Звиздића не могу ништа учинити. Када се све ове чињенице имају у виду јасно је као дан да ће ова земља из године у годину тонути још дубље и да је сигурно Звиздић и Звиздићи неће извести на прави пут. Ако се овако настави није немогуће да БиХ у овако закоченом стању дочека и наредне изборе, а ЕУ је по свему судећи и поред сталних позива већ одавно дигла руке од ње. У оваквој каква јесте онима који остану у њој једино је преостало да звизну од ишчекивања и празних Звиздићевих обећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана