БиХ по моделу “Алкатраза”

Жељка Домазет

Антируска хистерија дебело је уплетена у политичке прилике у БиХ. Нарочито је то изражено уочи општих избора и тако отворено као што је слање додатних војника из Велике Британије да наводно побољшају безбједност у земљи и сузбију наводни руски утицај на изборе у БиХ.

Нова ујдурма није ништа друго него настојање да се у БиХ инсталира власт која би слијепо слушала шта диригују стране амбасаде и спроводила њихове планове, како у БиХ тако и на цијелом Балкану.

За разлику од других амбасада са запада које више не крију да шаљу смјернице како власт у БиХ треба да се понаша, Амбасада Руске Федерације па ни званичници Русије ниједном ријечју нису усмјеравали шта би и како у овој земљи требало да се уради, ко да влада и којим смјером ова земља треба да иде осим путем који је трасиран њеним Уставом, Дејтонским споразумом и политиком коју ће без спољног утицаја креирати њене институције.

Из Амбасаде Руске Федерације никада нису слали мишљења о којекаквим законским приједлозима, нити звали лидере да би им “испирали мозак” и цртали им како да ријеше горућа питања, што друге западне амбасаде већ годинама раде отворено и без скривања.

У овој, као ни у једној другој земљи, углавном западне земље почеле су да отворено утичу и на вољу бирача, да контролишу како се и власт и народ понаша, чиме је БиХ сваким даном све дубље у протекторату, иако би морала двије и више деценије након рата да постане суверена, уређена, самостална и демократска земља.

Имајући све ове потезе у виду и утицај на изборну вољу грађана и на изборни процес, сасвим је сигурно да у овој земљи још задуго демократија неће продисати и сваким даном ће све више постајати страни експеримент и полигон за којекакве потезе великих у којима ће у суштини мали народ испаштати.

Тамо гдје страна чизма одређује и уређење вољу народа, слобода и развој су затворили врата. Са таквим дјеловањем БиХ ће сасвим сигурно све више личити на затвор попут познатог “Алкатраза” у којем је јасно одређено да су ту строго диригована правила и да је слобода далеко од зидина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана