БиХ по мјери Бакира и Насера

Жељка Домазет

Скандалозних збивања у БиХ посљедњих дана је на претек, али ова посљедња, у вези са званичном посјетом овој земљи предсједника Србије Томислава Николића, превршила су сваку мјеру.

Наиме, без сагласности друга два члана Предсједништва БиХ бошњачки члан колективног шефа ове, на све начине алогичне, земље Бакир Изетбеговић је послао Николићу, кога су прије тога срдачно позвали да дође у БиХ, поруку да не долази у Сарајево и да је Насер Орић битнији од цијеле земље. Мада је приликом конституисања Предсједништва БиХ речено да ће у политици ове институције бити приоритет добра сарадња са сусједима, Изетбеговић је та обећања без оклијевања погазио, уз тврдњу да Николић не треба БиХ, а његови пулени су по различитим организованим протестима одаслали поруке да је "Србија четничка земља све док је на њеном челу Тома". Спортским жаргоном речено, Изетбеговић је самоиницијативно Николићу упутио црвени картон.

Мада је члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић одаслао мишљење и Изетбеговићу и хрватском члану Предсједништва Драгану Човићу, у којима их обавјештава да хапшење Насера Орића у Швајцарској никако није разлог за одгађање Николићеве посјете и да се сва отворена питања могу ријешити дијалогом, који је кључ и за овакве теме, Изетбеговићу ни најмање није до отвореног и искреног дијалога.

Без обзира на Изетбеговићев став о Николићу и без обзира на његову снисходљивост према Орићу, који је у рату био у злочиначким водама, заиста је скандалозно, неприхватљиво и рационално необјашњиво како то Изетбеговић без сагласности Иванића и Човића предсједнику једне земље, која је и сусјед БиХ, поручује да није добродошао у БиХ, која није само његова и Орићева.

Након година затегнутих односа између БиХ и Србије ствари су кренуле напријед, па је и премијер Србије Александар Вучић боравио у Сарајеву, али очигледно да је Изетбеговићу драже да има зид на Дрини и да сматра како је он једини који ће се питати о томе ко је добродошао у ову земљу, а ко није.

Када ће наново бити договорена Николићева посјета Сарајеву, тешко је прогнозирати, али је сасвим јасно да управо Изетбеговић својим потезима и ставовима минира сваки договор и разговор, подгријавајући и стварајући проблеме и тамо гдје их не би смјело бити. Оваквим потезима БиХ сасвим сигурно неће корачати напријед, него ће се константно спотицати из године у годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана