БиХ немилице губи милионе

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ немилице губи милионе

Већина политичара не дозвољава сређивање стања на скоро свим пољима у овој посрнулој земљи, која већ деценијама вапи за реформама и новцем за њихову реализацију.

Да је тако показује и најновији примјер гдје политичари из Федерације БиХ не дозвољавају да земља добије новац. Због њихове бахатости БиХ још није добила 70 милиона евра, од милијарду колико је предвиђено за домаће тржиште од Европске комисије. Питање је и хоће ли их уопште добити, јер се самовољи и бахатости појединаца из другог ентитета, који и даље на клацкалици држе стотине милиона евра намијењених овој земљи, не назире крај.

Оваква ситуација вјероватно у свијету постоји само у БиХ. Нигдје друго. Посебна смо земља, али наравно само у негативном контексту. По том смо препознатљиви и јединствени. Блокирају милионе који би требало да помјере земљу са мртве тачке. Тиме смо и сврстани у једину земљу западног Балкана која је овом приликом остала без овог новца.

И ово вјероватно неће бити посљедњи овакав примјер бахаћења политичара из ФБиХ. Чућемо ми и видјети још свашта, како од једних тако и од других. Томе су нас научили. И ништа нас више од њих не може изненадити.

Да су њихови интереси у питању, никаквих блокада не би било. Све би експресно прошло процедуре усвајања. Овако, када су у питању грађани, нека их, нека чекају још коју деценију за боље сутра. То се односи на ону шаку људи што је још остала у овој земљи. Не дају они за које народ гласа да земља иде напријед ни милиметар.

Тиме јасно показују грађанима који гласају за њих колико им је стало до њиховог бољег сутра. Дакле, није им стало нимало. Јер да јесте не би се понашали онако како се понашају годинама уназад, али и дан данас. И тако ће, без имало сумње, бити и убудуће. Гласаће они и дићи руке само за реформе и паре од којих ће они и њихови блиски сарадници имати искључиву корист. А народ, као и до сада, добиће само мрвице.

И стране институције у БиХ благонаклоно гледају на овај проблем. Позивају и мољакају надлежне да се договоре о реформама које треба усагласити да би БиХ добила новац. Нигдје не наводе да је проблем настао у ФБиХ, а да је којим случајем обрнута ситуација, да се ради о Републици Српској, штанцали би саопштења и сазивали конференције на дневном нивоу. Овако, када је ријеч о ФБиХ, нити једном нису јасно рекли да је проблем настао у том ентитету.

Очигледно је да се власти у БиХ не престају брукати, како пред Бриселом тако и пред својим грађанима. Сва обећања која дају и једнима и другима падају као куле од карата. Тих обећања тек ћемо се наслушати идућег мјесеца, јер нам иду још једни избори. Али шансе да се од свега изговореног нешто и уради равне су нули.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана