БиХ и тероризам

Горан Маунага

Језивији, шокантнији од чињенице да је службеник Обавјештајно-безбједносне агенције бацио експлозивну направу на аутомобил у покрету, у коме је био начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч, јесте податак да је то недјело, након агентовог признања, окарактерисано као изазивање опште опасности, а направа коју је бацио постала петарда.

Јер превише је ту наводних случајности које, да су правилно и професионално протумачене, не би дозволиле да и сам чин бацања топовског удара на генерала такође буде подведен под случајност, односно да терористички напад буде "објашњен" дјелом изазивања опште опасности.

А управо и такво безазлено карактерисање једног преопасног чина јесте одговор на питање како једна таква особа уопште може бити у обавјештајно-безбједносној агенцији једне државе.

Може, јер је заиста ријеч о апсурдној, накарадној и немогућој држави, којој је тешко наћи пандан било гдје у свијету. У којој наводне случајности могу бити изговор и покриће и за најтеже случајеве.

Па је тако испало да је тај агент Златко Хумо "пиротехничко средство" "случајно" бацио дан након терористичког напада у Сарајеву у коме је Енес Омерагић убио припаднике Оружаних снага Недељка Радића и Армина Салкића, "случајно" на дан жалости, и "случајно" након терористичког масакра у Паризу.

Друго, експлозија је "случајно" била баш код аута командујућег Оружаних снага БиХ, које сарађују са НАТО-ом у борби против тероризма.

Треће, све се одиграло толико "случајно" да Хумо приликом саслушања чак не зна ни да објасни шта му је била стварна намјера нити да каже шта је изазвало снажну детонацију.

И четврто, није ли индикативан и "случајан" изостанак реаговања неких високопозиционираних функционера бошњачког народа на терористички акт у коме су убијени војници Оружаних снага? Истих оних који и терористичке нападе у Зворнику и Бугојну негирају као такве.

А све и да је заиста ријеч о случајности у тунелу Салаковац код Мостара, гдје је агент Хумо хитнуо топовски удар на генерала и начелника војног, он би у свакој нормалној држави био трајно, доживотно удаљен из свих безбједносних институција и полицијских агенција. Али то се у БиХ неће десити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана