БиХ и Косово

Жељка Домазет
БиХ и Косово

Како поједини представници БиХ олако стављају своје потписе на различите документе показао је и најновији скандал који се десио приликом боравка парламентарне делегације БиХ крајем прошле године у Тирани.

Конференција под називом "Јачање безбједносне ситуације за што скорији приступ југоисточне Европе ЕУ", која се одржавала у главном граду Aлбаније, остаће запамћена као још један блам БиХ који јој је уписао шеф делегације Aдем Хускић из СБиХ.

Хускићу су, очигледно, у свему томе били битнији ставови и поени код лидера његове странке Хариса Силајџића него све посљедице које ће на БиХ и регион имати његов потпис.

Наиме, мада БиХ има усаглашен став у Предсједништву БиХ да ни у ком случају нема намјеру да призна сецесију Косова и призна га као државу, Хускићу није сметало што се нашао поред делегације "државе Косово" и што је на декларацију која је усвојена на конференцији поред потписа те исте делегације ставио и свој.

Трочлана делегација састављена од представника сва три конститутивна народа БиХ, која је прије поласка на пут требало да крене са усаглашеним ставом и да поштује однос БиХ према Косову, захваљујући Хускићевом потпису погазила је основне принципе на којима почива БиХ. И поред упозорења српског члана делегације Мирка Околића да се приликом свих гостовања ван БиХ морају да поштују Устав и ставови БиХ (у овом случају Предсједништва), Хускић није марио и без сагласности Околића и без консултација са званичницима који креирају спољну политику БиХ, пожурио је са потписивањем.

Извјештај о посјети делегације БиХ на посљедњој сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност није прихваћен због чињенице што је регионална конференција искоришћена да се Косово стави у ред "признатих држава".

Не знамо да ли ће Хускић и њему слични сносити икакве консеквенце послије овог скандала, али да ће БиХ морати да се позабави питањем усаглашавања ставова када јој делегације путују по свијету сасвим је јасно.

Наравно, под условом да је свима стало да се земља одржи. Они који и даље буду радили на начин како то Хускић и њему слични мисле да треба, најдиректније раде на њеном разбијању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана