БиХ и Хрватска

Ма­ри­на Чигоја

Годину од уласка Хрватске у Европску унију бројни проблеми са којима се суочавају грађани и привредници у БиХ нису ријешени.

Питање категоризације граничних прелаза још није у потпуности ријешено, извоз производа биљног и животињског поријекла и даље не може на једно од најзначајнијих тржишта за наше произвођаче, а притисци на БиХ да дозволи Хрватској да и даље ужива повластице које је имала до 1. јула прошле године постају све израженији.

Извоз производа из агроиндустријског сектора БиХ у Хрватску у првих пет мјесеци ове године преполовљен је у односу на исти период прошле године, а значајан је и пад укупног извоза БиХ у ту земљу. Извоз није могућ јер власти БиХ нису донијеле одговарајуће законске прописе.

С друге стране, значајније пресељење производних погона из Хрватске у БиХ, које су многи очекивали, је изостало.

Улазак Хрватске у ЕУ очигледно је имао негативне посљедице по привреду БиХ, али након годину можемо рећи да оне нису биле толико драматичне како се то у први мах очекивало. Прије свега захваљујући томе што су пронађена алтернативна рјешења, односно друга тржишта за извоз производа који више не могу у Хрватску.

Далеко веће проблеме, нема сумње, домаћи произвођачи имаће уколико власти БиХ попусте пред све чешћим притисцима Европске уније да се Хрватској омогући увоз на наше тржиште под условима под којима је увозила док је била чланица ЦЕФТА. Допуштање Хрватској тих погодности имало би несагледиве посљедице за нашу привреду, а прије свега пољопривредну и прехрамбену производњу. Због тога власти БиХ морају енергично да се одупру свим притисцима и заштите домаће произвођаче, који, и без овога, имају довољно проблема.

Гранични прелази између БиХ и Хрватске само су још један проблем који се појавио након уласка те земље у ЕУ. Општине из пограничних дијелова имале су замјерке на категоризацију прелаза, због које је отежан проток људи и робе.

Сви ови проблеми и даље чекају рјешења. Када ће до њих доћи, видјећемо, али сигурно је да се рјешења морају наћи. Не морају грађани и привреда увијек сносити посљедице туђег (не)рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана