БиХ и Гвантанамо

Горан Маунага

Муџахедин и експерт за експлозиве терористичке организације "Ал-Каида" Тарик Махмуд Ал Савах стигао је БиХ из америчког затвора "Гвантанамо" на Куби.

Након цијеле узбуне и низа коментара у вези са његовим доласком, тек неколико дана откако је испоручен у јавност је процурила информација да му је држављанство БиХ одузето још прије девет година. Он је сада само држављанин Египта.

На основу чега је онда стигао у БиХ нико бар за сада не може тачно да објасни. Упућени у Савјету министара наглашавају да је, иако БиХ мало ко шта пита, министар безбједности ипак могао да упозори на чињеницу да Ал Савах није држављанин БиХ и да он у том случају вјероватно не би био испоручен овамо. Драган Мектић је, међутим, преко свега прешао мудро ћутећи.

Не би у овој причи било спорно ни то што је БиХ укључена у програм прихвата затвореника из Гвантанама, него је проблематичан низ других ствари због којих треба поставити питање је ли тај сарадник "Ал-Каиде", стручњак за експлозиве, баш морао да буде изручен БиХ која већ има низ проблема међу којима је и онај са главним логистичарем одреда "Ел муџахедин" Сиријцем Абу Хамзом.

Он чак осам година борави у Имиграционом центру пошто представља опасност по безбједност. Како  БиХ појма нема како да ријеши његово питање,  он ће се убрзо наћи на слободи.

И, дакле, док нико у БиХ још увијек не зна ни шта чинити са Абу Хамзом, којег правосуђе очигледно неће да процесуира а који је и даље пријетња по безбједност и који ће, и поред тога, бити на слободи, на врат нам је натоварен и "Ал-Каидин" експерт за експлозиве.

Колико ће дуго трајати рјешавање његовог питања и шта ће на крају испасти можемо само да нагађамо.

Нажалост, ништа не чуди у БиХ оваквој каква је и с министром безбједности оваквим какав је. Јер одговорни у БиХ проблеме тероризма не покушавају ријешити ни након извршених терористичких напада, уз вишемјесечно нагађање о томе да ли је терористички напад заиста био терористички, а камоли да неки од њих буде предупријеђен. Министар у међувремену најављује спектакуларна хапшења и коментарише дневнополитичке догађаје, док приоритетни проблем рјешавања терористичке опасности остаје у запећку.

Зато не треба да нас чуди ако нам изруче још покојег свјетског терористу и ако због тога будемо у још већем проблему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана