БиХ и Евросонг

Маријана Миљић Бјеловук

Вријеме ће показати да ли ће на "Евросонгу" пјевати и плесати ико из БиХ, али надајмо се да ће се открити у које сврхе је БХРТ потрошила новац који добија од становника ове земље, а међу којима има много оних који су годинама вјерни пратиоци "Евросонга". Њима ће БХРТ, прије свих, морати да положи рачуне!

Колико је БиХ апсурдна земља и колико се готово све ради мимо правила и на штету становника, још једном је додатно потврдила БХРТ. Таман када смо мислили да нас од њих више ништа не може изненадити, ето их са одлуком да БиХ неће имати свог представника на "Евросонгу", који се идуће године одржава у шведском граду Малме.

Овакав потез БХРТ правда економском кризом, а нама то говори да су се тек сада сјетили да предузму мјере штедње, односно скоро пет година од почетка кризе, јер су у вријеме највећих финансијских проблема трошили новац немилице на све и свашта.

О каквој се, заправо, институцији ради, сасвим добро показују извјештаји о раду и пословању ове медијске куће, која је на крају прошле године имала акумулирани губитак од 21,7 милиона КМ, али и милионске издатке на име бруто плата и накнада запослених. Наиме, осим огромног акумулираног губитка, БХРТ је својим запосленим, што би наш народ рекао "дијелила и шаком и капом", јер је на плате радника само у прошлој години отишло скоро 17 милиона марака.

Ипак, ни овдје није крај изненађењима, која се тешко тако могу назвати (имајући у виду од кога долазе).

Осим што немилице троши новац, БХРТ одлуке доноси самостално, не тражи мишљење ни Радио-телевизије Републике Српске ни Федералне ТВ.

С обзиром на то да РТРС добија 25 одсто новца од претплате, што је упола мање од БХРТ-а, а спреман је да финансијски и организационо преузме одговорност и да пошаље представника БиХ на музичку позорницу Европе, поставља се питање гдје је БХРТ свој новац од претплате потрошила?

Све то показује да је БХРТ неодговорна, чему у прилог иде и чињеница да су прошлог мјесеца Европској радиодифузној унији прелиминарно потврдили учешће, да би затим у петак, када је био крајњи рок до када земље могу одустати без финансијских посљедица, лежерно саопштили да ће БиХ, ипак, пропустити ову манифестацију.

Ова недопустива одлука вуче за собом и питање да ли тако узак круг људи може имати ексклузивно право да одлучује да ли ће БиХ имати свог представника на овом такмичењу, посебно када се има у виду да они који одлучују на штету становника енормно високе плате добијају управо из њихових џепова.

Било како било, вријеме ће показати да ли ће на "Евросонгу" пјевати и плесати ико из БиХ, али надајмо се да ће се открити у које сврхе је БХРТ потрошила новац који добија од становника ове земље, међу којима има много оних који су годинама вјерни пратиоци "Евросонга". Њима ће БХРТ, прије свих, морати да положи рачуне!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана