БиХ - црна рупа Европе

Свјетлана Шурлан

Дипломате су све ставиле на папир, а на БиХ је да каже ко су они који подривају безбједност ове земље и од ње праве црну рупу Европе. На овом бурету барута годинама сједе они којих се овај проблем не тиче, али и они који се праве глуви и слијепи

БиХ је - извор за оружје и муницију криминалним групама у Европској унији, констатација је Европске комисије.

До сада је безброј пута речено да су се у БиХ корупција и криминал залегли до саме сржи и да се ово питање мора ријешити. Aли изјаве попут ове да се криминалци у ЕУ снабдијевају оружјем из БиХ никада нису изнесене у документима који се стављају на разматрање пред европске институције.

Каква то порука треба да буде БиХ и онима који је воде питање је које се намеће само по себи.

Питање је и да ли су управо они који руководе земљом и раније упозоравани на ову чињеницу која се није јавно изговарала.

Вјероватно јесу, али су то једноставно занемаривали због немогућности да понуде адекватан одговор на то.

Сада су и европске дипломате коначно одлучиле да то изнесу на видјело јер су постале свјесне да од упозорења нема ништа, те да се још једино под притиском јавности можда нешто и промијени у овој земљи огрезлој у криминалу и корупцији.

Небројено пута изношени су подаци да се оружје у БиХ не уништава, него да се препродаје, али у земље трећег свијета, али сада је то и питање Европе.

Иако је аларм за ово одавно требало да буде упаљен, још онда када се појавило прво упозорење да оружје које је требало да буде уништено нађе свој пут изван земље, и то у једном комаду, институције су остале нијеме.

И тако на овом бурету барута годинама сједе они којих се овај проблем не тиче, али и они који се праве глуви и слијепи.

Дипломате су ове чињенице ставиле на папир, а на БиХ је да каже ко су они који подривају безбједност ове земље и од ње праве црну рупу Европе.

Није тешко наслутити какав ће став Европска комисија заузети и да ће БиХ бити потребно још пуно времена док се буде могла замислити као потенцијални, а камоли члан ЕУ.

Aко домаћи политичари и руководиоци институција које би требало да се боре против криминала и корупције и ово не схвате озбиљно и почну да раде у интересу народа, онда је и те како извјесно да ће БиХ постати не само непожељна, него и земља - пријетња безбједности ЕУ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана