Биће горе

Маријана Миљић Бјеловук

Ова година грађанима је црно почела, а све су најаве да ће се још црње завршити. Све иде у том правцу. Цијене расту, а тек ће, како стручњаци наводе, експлодирати.

 

Таман када помислимо нема даље и куда, трговци нас изненаде. Од нафташа до млинара. На бензинским пумпама цијене су рекордне, никада нису биле веће. Нафташи се по свему судећи такмиче ко ће имати више цијене горива. Почели су да обарају рекорде на дневном нивоу. У њихову реченицу да са новом набавком дижу и цијене више нико не вјерује, јер испада на крају да сваки дан-два набављају гориво. Од тога нема ништа. Народ лажу, а и допуштено им је да лажу. Јер да није тако, ако ништа, били би кажњени. А нико их не кажњава, јер да им пишу казне, одмах би се и похвалили. Њихову политику слиједе и млинари, пекари, али и сви други који продају нешто или испостављају рачун за неку услугу. Нема шта није поскупјело и нема шта неће поскупјети. Народ ћути и погнуте главе гута све оно што му се свакодневно на рачуну сервира.

Брука смо и срамота од земље, јер за све ово вријеме док траје криза ниједан ниво није донио ниједну мјеру како би зауставио дивљање цијена горива, хране и свих осталих производа и услуга.

Сервиране су само лажи, од којих је већина већ пала у заборав. Више их нико и не спомиње. Било је ријечи о укидању акциза на гориво, мањој стопи ПДВ-а, али од тога нема ништа. О томе се причало пар мјесеци и шта смо добили?! Ништа. И ништа нећемо ни добити. Причаће се о томе и идућих мјесеци, јер ближе се избори, а резултат свега ће бити као и до сада, једна велика нула.

И док власти само обећавају, грађани су приморани да из дневних набавки избацују многе намирнице. И раније су куповине биле танке, а са овим потресима све су тање. Многи купују на комад. Како је кренуло, не би нас изненадило да ускоро буде у понуди и паковање од шните хљеба. Многи ће, нажалост, остати и без те шните. Очигледно нема границе до када ће све ово ићи и колико дуго ће трајати, али је и те како евидентно да се ускоро неће завршити.

Власти, ако већ не знају шта и како, нека то, као и све остало, препишу из земаља у окружењу. Нема очигледно воље ни за то. Србија је ограничила једну врсту хљеба на 80 фенинга, а толико новца је код нас потребно издвојити за једну кифлу. До те мјере смо стигли.

Очигледно је да већина нафташа и трговаца користи ситуацију и муку грађана како би уграбили што више новца. Више је неоправданог него оправданог дизања цијена. Из свега ће на крају многи нафташи и трговци изаћи богатији, јер им дају вјетар у леђа управо они који воде ову земљу. Нити их контролишу, нити их санкционишу, а они се богате, док народ гладује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана