Безвизни режим

Ведрана Кулага
Безвизни режим

Савјет Европске уније донио је одлуку да се визе за грађане БиХ укидају и да ће у земље Шенгена моћи да путују само са биометријским пасошем.

Власник биометријског пасоша моћи ће слободно да путује у шенгенску зону у трајању до 90 дана.

Мјесеци неизвјесности коначно су постали прошлост за БиХ.

Као никад до сада становницима БиХ отворен је пут у Европу. Одувијек смо географски дио Европе, али нас је много тога дијелило. Одлука Савјета ЕУ отворила је ново поглавље у историји БиХ, а сви они који су допринијели да се ово коначно деси, могу бити поносни на себе. Једно је сигурно. Становници БиХ су им веома захвални. Како год да се чинило, колико год да је било тешко, мучно и неизвјесно - коначно је томе дошао крај.

БиХ је успјешно ријешила свих 170 "и кусур" задатака из "мапе пута" и добила главну награду - слободан европски пут за све своје становнике. Одлука је својеврсно признање за домаће институције, а охрабрење за становнике, коначно имају прилику да се осјећају као Европљани. A то је најважније.

Мада, прави "безвизни режим" показаће и све могућности становника БиХ да уживају изван ових граница. Визе су укинуте, али "праву слику либерализације" показаће вријеме и средства.

Јер многи за европска путовања неће имати пара.

Сви домаћи и поједини свјетски званичници који су протеклих година учинили бројне напоре да становницима ове земље обезбиједе "пут без виза" коначно су јуче добили потврду и признање за све уложене напоре, а становници одавно заслужену слободу звану либерализација визног режима.

Сви су сложни у томе да се дуго чекало да се Европа смилује и дозволи да се БиХ обезбиједи мирно и слободно ходање европском, а нашом територијом. Није било лако испунити све што се тражило од БиХ, јер било је и превише захтјева.

Подршка за укидање виза стигла је једногласно, што је такође један велики показатељ да је Европа коначно спремна да нас прихвати.

Европа је рекла све што је имала и честитајмо јој на томе. Честитке заслужују сви у БиХ на великој одговорности коју су показали, а на будућим европским путницима је да својим понашањем оправдају указано повјерење.

A пара за путовања, ваљда ће бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана