Безвизни режим

Свјетлана Тадић
Безвизни режим

Велика већина европских парламентараца јуче је у Бриселу подигла руку за укидање виза становницима Босне и Херцеговине.

Радовали су се у Европи сви они који су се све ове године док смо је чекали залагали за либерализацију визног режима. Радовали су се и сви они грађани који годинама сањају да путују Европом. Сложни су сви с тим да се дуго чека да се Европа смилује и дозволи нам да слободно шетамо њеном територијом.

На том путу тражења дозволе БиХ је прошла трновит пут. Осим што је испунила много више услова од сусједне Србије, имала је додатна условљавања, провјере, гаранције.

Таман кад се све то испунило, на том путу дјелимично се појавила као сметња Француска која је тражила додатне гаранције. Срећом, чврсто опредјељење других европских држава учинило је да се због француског "затезања" не одгоди датум одлуке о укидању виза. Јер, одлагање би највише наштетило Републици Српској, јер би ни крива ни дужна испаштала због тога што у ФБиХ постоји проблем тероризма и радикалних исламских покрета.

И ето тако, јуче је подршку укидању виза за БиХ дало 538 европосланика, док је против било 47. Сљедећи корак је, кажу, одлука Савјета Европске уније који би на састанку у новембру требало да утврди датум ступања на снагу либерализације визног режима. Званичници кажу то је само формалност, па би становници БиХ могли већ у децембру да крену пут Европе и њених познатих метропола.

Ипак, у свом радовању мало ко се запитао шта, у ствари, значи либерализација, а реалност је да већина бх. држављана не би знала да одговори на то питање.

Либерализација значи да је потребна одређена количина новца да би уопште помислили путовати у ЕУ, количина која се разликује од земље до земље, те да тамо не можете да останете дуже од 90 дана, нити заснујете радни однос. A и када се вратите не можете опет кад вам се прохтије ићи јер ћете морати сачекати два мјесеца да би сте поново могли ући у заједницу држава названих "Шенген".

Како год, то није разлог да се не радујемо и не надамо да ћемо моћи да путујемо по Европи, а да за то не морамо да прибавимо "мали милион" папира и то послије небројених услова. Ипак, живи били, па видјели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана