Безвизни режим

Свјетлана Тадић
Безвизни режим

Ко чека, тај и дочека, па ће тако ваљда и становници БиХ једног дана дочекати да не стоје у редовима испред амбасада, да не чекају по неколико сати само да би предали захтјеве за добијање виза, да ће путовати слободно.

Надлежни обећавају да ће се и то једног дана догодити, али када, нико од њих не зна са сигурношћу да каже. Више воле да говоре о томе шта се све урадило да се испуне услови из Мапе пута за либерализацију визног режима. Основане су, кажу, различите агенције, институти, одбори, комисије, израђене стратегије, све за визе и за боље функционисање различитих сектора у институцијама ове државе.

Имамо обезбијеђене буџетске и друге административне мјере за ефикасније функционисање у областима инфраструктуре, ИТ технологије на границама и друге "ситнице" које раније нису постојале у бх. друштву.

Један дан кажу испуњени су сви услови из Мапе пута, па се стекне утисак да ће визе саме покуцати на врата. Понадају се сви они жељни да виде Европу и њене знаменитости, али све се на крају заврши оном "тресла се гора, родио се миш".

Онда постанемо свјесни да ћемо ипак на пут кренути неке сљедеће године, не зато што сами тако желимо.

Тако су се ових дана сви забринули због тога што није именован директор Aгенције за борбу против корупције БиХ. Из европских институција кажу да је угрожена могућност да становници БиХ од сљедеће године путују без виза; у институцијама БиХ различито мисле, једни да нема сметњи да угледамо Европу, други да је то очигледно. Настану затим препуцавања ко је крив, а ко није, па се закључи на крају да ипак нисмо криви ми него Европа што нас не разумије да смо већ све задате услове испунили.

Обичним грађанима више изгледа није ни битно, наде су им по ко зна који пут пале у воду, визе су за њих одавно "немогућа мисија".

Оно што забрињава је да се истински нико није забринуо зашто је БиХ уопште имала толико услова да испуни, чак четири пута више од сусједне нам Србије. Европски званичници нас можда више воле, па желе да будемо бољи и да до "танчина" усавршимо све службе. С друге стране, сигурно је да воле и себе па не желе да бх. држављани слободно улазе и ходају њиховом земљом када сви већ добро знају да је ова земља потенцијално легло радикалних исламских и терористичких група

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана