Безвизни режим

Сандра Милетић
Безвизни режим

Европска комисија предложила је укидање виза за БиХ уз три услова и процјену да би до визне либерализације коначно могло да дође на јесен.

Од БиХ се још тражи јачање законских капацитета и ефективне примјене закона за борбу против организованог криминала и корупције, прогресивна примјена акционог плана из марта који се односи на успостављање електронске размјене података између полиције и тужилаштава, те хармонизација кривичног законодавства ентитета и дистрикта Брчко са законом БиХ.

Услови који су затражени од БиХ нису нереални, надлежни кажу да неће бити проблем да они буду испуњени, али оно што је засметало јесте то да је БиХ и без њих већ испунила основне услове који су важили и за Србију, Црну Гору и друге земље у региону које су добиле безвизни режим. A, напомињемо, ријеч је о чак 174 услова.

Уосталом, нико раније није ни споменуо да ће бити неких додатних услова након што буду испуњени основни.

Због чега се онда постављају додатни услови за БиХ умјесто да њеним грађенима буду укинуте визе? БиХ није чак ни одређен датум до којег се може очекивати коначно укидање виза, само је речено да би то могло да буде "на јесен".

Неког логичног објашњења наравно није било, а очигледно је да је овдје ријеч о двоструким стандардима.

У БиХ постоји јединствено мишљење да је Европска комисија чак могла да препоручи укидање визног режима за грађане БиХ много раније, јер су власти БиХ испуниле постављене услове. Умјесто тога, БиХ је добила додатне услове.

У сваком случају, рјешавање преосталих питања не би требало да представља неку потешкоћу, јер је ријеч о имплементацији већ започетих процеса, а сада је на Савјету министара ЕУ и Парламенту ЕУ да донесу коначну одлуку да унесу измјене и допуне ове одлуке.

Остаје нам само да се надамо да нових услова неће бити и да ће и грађани БиХ, као и сав нормалан свијет, ускоро моћи да уживају у повољностима безвизног режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана