Безвезни и безвизни режими

Свјетлана Шурлан

Дошли смо у ситуацију да смо схватили да имамо безвезни режим, а да ћемо безвизни вјероватно изгубити, јер овај први мало шта ради да грађани БиХ остану у могућности да бар некада оду и виде “свијета”

Прије двије године, када су укинуте визе за грађане БиХ, приликом појашњавања услова под којима се може путовати, а и боравити у европским градовима, често је помињано и да либерализација визног режима не значи да се само треба спаковати, кренути и можда се не вратити више у ову државу.

Због ситуације у којој је БиХ била тада, а и данас, већина њених становника је управо то занемарила и спаковала се, кренула и одлучила да се не врати.

Сан многих да ће ето баш сада, коначно, моћи да оду до Прага, Беча, Будимпеште и других европских метропола брзо се гаси најавом да би визе поново могле да се уведу.

A зашто, зато што је маса оних који су постали свјесни да је режим безвезан одлучили да злоупотријебе онај други, безвизни режим и оду заувијек одавде.

Мислили су да ће им мука бити мања ако су у некој другој, можда развијенијој земљи, не рачунајући на то да и тој другој земљи дође иста таква мука управо од њих.

Нису ни слутили да ће бити избачени и враћени поново под милост и немилост безвезног режима због којег су и отишли, а при том онемогућивши свима онима који су жељни Европе, да је и виде.

Најгласније за поновно увођење виза земљама западног Балкана су Њемачка, Француска, Белгија, Холандија и Шведска. Истина, нашао се међу њима у Луксембург, за којег баш и није познато да је на листи приоритета земаља у које становници БиХ желе отићи, али хајде, развијен је, и то натпросјечно, па има право да се буни.

Тако смо сада дошли у ситуацију када схватамо да имамо безвезни режим, а да ћемо безвизни вјероватно изгубити јер овај први мало шта ради да грађани БиХ остану у могућности да бар некада оду и виде “свијета”.

У БиХ до данас власти нису успјеле чак ни да оспособе Aгенцију за борбу против корупције која је још прије двије године била управо услов за добијање безвизног режима. Само су је успоставили, а Европа је прогледала кроз прсте и укинула визе.

Сада више гледања кроз прсте нема, ваљда је и Брисел сконтао да у ствари имамо безвезни, и да не заслужујемо да поред њега имамо и безвизни режим.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана