Безбједност

Свјетлана Шурлан

Мање државе, а више институција које се баве одбраном и безбједношћу, тешко ће се наћи било гдје у свијету, осим на Балкану.

БиХ је међу ријеткима, ако не и једина земља у свијету, у којој се половина буџета даје на одбрану и безбједност, а да истовремено агенције из те области нису у стању да спријече било какав облик напада на институције у тој држави.

То се показало више пута, од вехабије Мевлида Јашаревића и његове пуцњаве по сарајевским улицама и америчкој амбасади, преко блокаде Парламента БиХ приликом ЈМБ протеста, до посљедњих демонстрација и паљења институција у ФБиХ.

Сви ови догађаји доказали су слабост безбједоносног сектора на нивоу БиХ да ради оно за шта је основан, да обезбиједи мир, стабилност и слободу кретања и изражавања мишљења свих грађана у БиХ.

И неспособност одбрамбених снага свакако је била видљива приликом многобројних елементарних непогода, сметова и поплава у којима се војска губила више него завијани и поплављени становници.

Скоро десет институција на нивоу БиХ има надлежност да обавља послове који се тичу одржавања безбједности и одбране, на овај или онај начин.

То су Министарство одбране које троши и највише, око трећину буџета, затим Гранична полиција, Обавјештајно-безбједоносна агенција, Државна агенција за истраге и заштиту, Дирекција за координацију полицијских тијела, Министарство безбједности, Агенција за школовање полицијских кадрова, Агенција за форензичка испитивања и вјештачења и Агенција за полицијску подршку.

Скоро 500 милиона троше годишње! За шта? За то да се сваки појединац, као што је Јашаревић упутити наоружан пред дипломатска представништва и пуца по улици? За то да свака мало већа група демонстраната може запалити Предсједништво, владе, архиве, имовину, блокирати институције? Е управо за то грађани БиХ плаћају пола милијарде марака годишње.

Шта је чија надлежност и како ко треба да реагује, закон је јасно прописао. Зато овакви пропусти не би смјели да се дешавају. А неће се дешавати ако свако буде радио свој посао. Посао за који је добро плаћен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана