Безбједност на тесту

Ведрана Кулага Симић

БиХ је парализована земља већ годину дана, а ни прије тога бројне ствари нису се одвијале у правом смјеру, који призива већина њених становника.

Нове власти нема ни на помолу, све су тиши и највећи оптимисти, а слична ситуација је и на многим другим пољима. На тој листи је и безбједност, што је најгоре.


Мигрантска криза само што није ескалирала. Хиљаде миграната мјесецима је “заробљено” у БиХ. Болести у њиховим редовима је све више, а излаза све мање. Хрватска чврсто штити своју границу, док надлежни у БиХ никако не успијевају да се ухвате у коштац са великим безбједносним проблемом чијих размјера, аман, многи нису ни свјесни. Или свјесно и намјерно не желе то да виде нити признају другима, ко зна из којих намјера.


Локално становништво у многим дијеловима БиХ је на рубу живаца јер не зна како да се одбрани од придошлица са Блиског истока и других дијелова свијета, а и сами мигранти губе компас.

Све више насиља и нервозе је и у мигрнатским редовима и камповима гдје бораве. Разумљиво, јер је у њиховим картама БиХ била једна у низу земаља кроз које је требало да прођу, а никако да остану.

У цијелој причи је крајње нејасно понашање и Европе која је спремна, и даје БиХ свако мало милионе и милионе евра БиХ како бисмо се изборили са мигратском кризом, а сасвим логично питање је због чега та иста Европе не прихвати мигранте и ту помоћ им пружи на својој територији?

Та криза је само једна у низу о којој треба да брину надлежни у овој земљи, почевши од нивоа БиХ до локалних заједница, али до сада се нису показали. Све се на крају сведе на препуцавања, немогућност доласка до компромиса и слијегања раменима, а на штету грађана у вријеме када опасности вребају са свих страна.

Једна од њих су повратници са сиријских ратишта чији је долазак у БиХ већ најављен. То није нешто са чим се неко смије играти. Ни у сну јер нико не може да гарантује да ће ти, некадашњи борци чим кроче на територију БиХ бити добри момци и грађани за узор.

Ма колико се институције на нивоу БиХ и републичка тијела спорила у вези са неким надлежностима и пословима, морају да постоје виши интереси, а један од тих циљева, без икакве сумње, мора бити максимална безбједност свих грађана.

Велики изазови су пред БиХ и неће формирање нове власти ставити тачку на све њих, али ће барем отворити потенцијалне путеве ка томе. Ако оваква ситуација још потраје, свака прогноза је незахвална.

Политике је превише у свему, као и сулудих идеја. И то је један од кључних разлога због чега и све више становника БиХ пакује кофере и одлази тамо гдје су и мигранти кренули, али, нажалост, нису успјели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана