Безбједносни пропусти

Горан Маунага

Ако би (не дај боже) терористи Исламске државе кренули у реализацију најављених напада на државе Балкана с циљем покушаја формирања исламског калифата, од свих тих држава Босна и Херцеговина, нема сумње, прошла би с најтежим посљедицама.

Много је разлога за ову тврдњу.

Прије свега, правовремена информација једини је поуздан и ефикасан начин борбе против тероризма, али, наравно, то важи само за земље у којима безбједносни систем функционише по прописима и правилима службе. А БиХ не спада у ту групу. До сада се показало да правовремену повратну информацију као најубојитије оружје у БиХ често, умјесто припадника служби безбједности, имају терористи.

Најновији примјер несхватљивих дешавања у безбједносном систему БиХ манифестовао се приликом покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића у Поточарима.

Све би се лакше поднијело да је ту ријеч само о пропустима, односно да нема доказа да су у покушај линча умијешани и појединци из безбједносних структура уз подршку високопозиционираних функционера власти из Сарајева.

Можемо, дакле, претпоставити да ће таквих "пропуста" бити и приликом реализације учесталих терористичких пријетњи од којих је најновија послата путем видео-снимка 10. јула, дан пред одржавање комеморације у Поточарима, којом џихадисти најављују нападе на БиХ и остале балканске земље.  

Колико је БиХ незаштићена од таквих најављених терористичких напада који би могли и бити изведени, показује и то што ништа није предузето против "вехабијског портпарола", имама сарајевске џамије краља Фахда Незима Халиловића Мудериса који је, такође дан пред комеморацију сребреничким жртвама, Српску означио као легитимну мету терориста и позвао на уништење лобиста против резолуције о Сребреници.

Он је требало да буде одмах ухапшен и да тужилаштво против њега отвори истрагу, али то се није десило.

И терористички напади на полицијске станице у Зворнику и Бугојну показали су да безбједносне службе на нивоу БиХ нису у стању да се носе с изазовима долазећих дешавања.

Није ту само ријеч о неквалитетној увезаности. Ради се и о међусобном дубоком неповјерењу у безбједносном сектору које је продубљено посљедњим догађајима. А рјешење је у враћању ентитетске надлежности над тим службама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана