Безбједно ухљебљење

Жељка Домазет
Безбједно ухљебљење

Да је Министарство безбједности одавно постало институција у којој се запошљавају подобни и послушни јасно показују и подаци да се из године у годину по уговору о раду ангажују на десетине радника, чак и на позицијама државних службеника.

Да су бирои рада преплављени чињеница је коју ни највећи лаици не споре, али ангажовање по уговору о дјелу одличан је начин да се поједина министарства као што је ово безбједности додатно очисте од Срба, јер сви који су на овај начин ангажовани не убрајају се у израчунавање националне заступљености запослених. Стога и не чуди да се дешавало да од више десетина ангажованих по уговору о дјелу буде ниједан или евентуално један Србин, те стога није тајна да су поједина министарства као што је Министарство безбједности постала прћија, углавном Бошњака и дјелимично Хрвата.

Да се ангажовањем радника по основу уговора о дјелу може радити шта коме падне на памет, без потребе да се рачуни било коме полажу, довољно доказује чињеница да при Министарству правде у Управи за инспекције, која би требало да прорешета ваљаност и законитост склопљених уговора о дјелу, ради само један инспектор на преко 24.000 запослених у институцијама. Тај инспектор до сада није контролисао ниједан склопљени уговор о дјелу нити је подносио извјештаје о томе да ли су ови уговори који су склапани у Министарству безбједности урађени на законом ваљан начин.

Само овлаш преглед ангажовања радника и државних службеника у Министарству безбједности јасно показује да у овом министарству годинама, откако су му на челу бошњачки министри, на радна мјеста по уговору о дјелу је ангажовано преко половине Бошњака.

Каква је судбина оваквог ангажовања по уговору о дјелу у осталим министарствима, дирекцијама и агенцијама и колико се поштује национални кључ показаће расправа, уколико иницијатива за разматрање ове проблематике добије подршку посланика.

Да су поједине институције, попут Министарства безбједности, постале базе за ухљебљавање подобних и вентил кроз који се не контролише и не поштује национални кључ јасно је и лаику. Не стане ли се томе у догледно вријеме у крај национални баланс ће наставити да се дебело нарушава, а институције постану база за једнонационалне боје и ухљебљење подобних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана