Без превара, молим

Жељка Домазет

Предсједништво БиХ није прихватило извјештај о преговорима о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), а ово је питање и даље "у животу" и о њему ће се и у наредном периоду и даље разговарати.

Дан прије овакве одлуке Предсједништва надлежни у РС изнијели су јасне статистичке податке о штети коју би предложена адаптација донијела пољопривреди и привреди Српске. С друге стране, у Европској унији тврде да је то за нас добро и да смо се прерачунали, а поједини званичници из Федерације поручују да РС овим кочи европски пут БиХ.

Нико не спори да овај простор треба да се уреди јер је ова земља на Старом континенту, али се у уређеном свијету морају јасно рашчистити рачуни. Земља у којој се не зна колико нас има, колико се људи бави пољопривредом, а колико од ње живи, јасно је као дан, душу је дала за мешетарење. Збуњена ЕУ, која се бори са својим проблемима, не излази са подацима колико би производа из те "уређене" Европе преплавило тржиште ове земље и да ли би угушило све оно што се на овим просторима производи јер су због подстицаја њихови производи, јасно је, јефтинији. Осиромашени свијет би их свакако куповао да преживи. А домаћи пољопривредни произвођачи би своје производе могли да возе на сметљиште или да их оставе да труну на њивама.

"Чист рачун, дуга љубав", рекао би наш народ. Ми љубав према ЕУ заиста гајимо и хоћемо да јој пружимо руке, али предуслов су чисти рачуни.

Морала би ЕУ којој тежимо отворено рећи шта и колико добијамо да би домаћа пољопривреда живјела, а не да би таворила. Нека нам каже шта губимо ако као заљубљени слијепци прихватимо само љубав. Споразум је жив, па када се и рачун и љубав поклопе, онда можемо да профитирамо и ми и они, и БиХ и ЕУ, и РС и ЕУ, и Федерација и ЕУ. Но, прије свега морало би заиста да се зна колико нас има, а не да једни радимо иза леђа других.

Када се сви адути ставе на сто, па да се не коцкамо са свим и свачим као да смо невјешти коцкари, ствари ће бити јасне. Европска унија чека нас, али и ми Европску унију.

Договор кућу гради, а преваре је разграђују. А у овој земљи их је заиста било напретек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана