Без предаха

Анита Јанковић Речевић
Без предаха

Пожар, најчешћа и најгора ријеч овог љета. Ватрена стихија букти на свим крајевима Српске. Пламен гута шуме, растиње, смеће и опасне материје уносећи немир становништву, али и свима онима који даноноћно раде без предаха како би ставили пожаре под контролу.

Ватрогасци се, уз напртњаче и цистерне с ватром боре са земље, док пилоти и хеликоптери покушавају воденим бомбама с неба угасити варнице. Стиче се утисак да и једни и други тешко добијају битку јер се пожар након гашења врло брзо поново распламса, било на истој или новој локацији.

Таквих примјера је ових дана нажалост превише. Најсвјежији је онај на Тјентишту. Данима су ватрену стихију безуспјешно сузбијали фочански ватрогасци, радници Цивилне заштите и Националног парка “Сутјеска”, пилоти Хеликоптерског сервира РС, а чак ни помоћ хеликоптера Оружаних снага БиХ није уродила плодом. Долазак и дејство летјелице из Србије било је спасоносно рјешење, али закратко. Нови пожар у петак је поново избио на тешком терену свега два километра од Тјентишта па су на терену мање-више биле исте екипе. Гори и на Зеленгори, у Билећи, активно је и пожариште у Гацку, а у сриједу се ватра појавила и у Гудронској јами код Модриче што је посебно забринуло мјештане који станују у близини јер не знају да ли горе и испаравају опасне материје, будући да је на том локалитету годинама одлаган отпад из Рафинерије уља Модрича.

Неколико дана раније ватра је помрсила конце и ватрогасцима у Котор Варошу гдје је избио пожар на депонији. Дим с пожаришта данима куља, нарочито у вечерњим сатима што смета становништву јер се разлијеже градом, улазећи у куће и станове.

И то није први пут. Депонија у Котор Варошу запаљена је и прије неколико година, зашто и како нико није сазнао до дан-данас.

И тада и сада највјероватније ју је запалио неки пироман из само њему знаних разлога. И тако је са свим осталим пожарима који у љетним мјесецима задавају пуне руке посла ватрогасцима, цивилним радницима, пилотима, али и војницима који неријетко учествују у гашењу ватре.

Неодговорни појединци никако да се дозову памети. Случајним или намјерним паљењем ватре стварају проблеме десетинама људи који се неуморно боре да зауставе  ширење ватре. Ти људи као да нису свјесни да својим непромишљеним поступцима могу изазвати несагледиве и трагичне посљедице по појединце или друштво у цјелини.

Ништа се неће десити ако ливаде и њиве не остану неочишћене, биће времена за такве послове када прођу ове високе дневне температуре које живу у термометру гурају и на изнад 40 степени, што је отежавајућа околност у смиривању пожаришта. Најлакше је бити неодговоран и не марити за друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана