“Без бриге”

Ведрана Кулага Симић

Глобалне политичке и економске трзавице и игре дуже вријеме се мијешају са овим нашим домаћих на које овдашњи народ све теже успијева да остане имун, али то не треба да чуди јер смо годинама свједоци истих или сличних ствари о којима, као по неком неписаном правилу, нема сагласности.

 

Не може се порећи да је БиХ специфична, тешка и веома сложена земља, гдје још доста коцкица није на свом мјесту. Чак ни након готово три деценије од стављања тачке на сурови рат који је однио недопустиво много невиних живота, раздвојио породице и сравнио домове до темеља, неке “елите” још се играју људским судбинама.

Љути политички ривали су, барем званично у таквим односима, али тешко да ико може знати шта се стварно крије иза брда. Небројено пута су, без имало гриже савјести, обманули оне који су им омогућили да буду то што и јесу и да и те како добро живе, док обични смртници скупљају мрвице. А док све то траје, само се нижу увјеравања да ће бити боље и да могу бити без бриге. Алудирања на нови потенцијални рат, причу која се масовно враћала у јавни простор, су без коментара и за не повјеровати је да неко у данашње вријеме, када је мир један од императива, може помислити на крвопролиће, а посебно јер се од посљедњег још нисмо опоравили.

Али, што је најгоре, имајући у виду да је изборна кампања већ ту и да су сви све снаге умјерили ка овој јесени и што бољем позиционирању код бирача, треба очекивати да ће, готово сваком својом изјавом, политичари подизати тензије и поново играти на карту националности.

Обећања за бољи живот низаће се из дана у дан, а за то вријеме народ, онај обични и прости човјек који свакодневно улаже надљудске напоре да споји почетак и крај мјесеца, патиће се и колутати очима, свјестан само тога да мора да се бори. За себе и своју породицу.

Поједини домаћи лидери опасно су се заиграли, а ништа не заостају ни они који годинама чекају своју шансу да из опозиционих редова пређу у владајуће, а у суштини мала је разлика између њих. Нико не каже да је лако подићи БиХ на здраве темеље, али није немогуће, међутим, у овој малој земљи пуно је крокодила. И домаћих, али и из страних бара који је и посматрају као свој плијен, док на тако нешто у својим земљама не могу, односно не смију ни да помисле, али, ето, овдје им се може.

Пред нама још једна изборна кампања, мада новца за изборе још званично нема, али има обећања да ће бити, да Централна изборна комисије не треба да брине. Законски рок за обезбјеђивање новца истиче данас, буџет за ову годину институција БиХ још није усвојен, а пуно је степеница до краја.

Једно је сигурно - политичари у овој земљи морају да се уозбиље и престану да се понашају као да им је народ мрежа преко које се играју, те само говоре да ће бити боље и да не треба да брину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана