Бесмислени задаци

Жељка Домазет

Од предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића Представнички дом Парламента БиХ, закључком усвојеним на иницијативу посланика Независног блока Садика Ахметовића, затражио је да наредних дана прикупи потписе посланика који га подржавају како би било утврђено има ли већину или нема, да би посланици у идућем периоду могли донијети став о статусу Савјета министара.

Све и да Звиздић крене у ову тужну авантуру (а велика је вјероватноћа да неће) и почне да скупља потписе посланика који стоје иза њега, сасвим је сигурно да не би успио скупити више од 18 од 42, тек толико да се потпуно не обрука.

Одавно је јасно да Звиздић, а самим тим и Савјет министара, нема подршку, а ако је неко и сумњао у то, стање ствари показало је гласање о извјештају о раду Савјета министара за прошлу годину.

Иницијатива Независног блока зато је очекивано прихваћена, јер би у супротном Звиздићу била дата подршка Представничког дома, али је јасно да они који су је покренули немају појма шта да раде ако Звиздић не испуни задатак или не прикупи довољан број потписа. Алтернативе овом сазиву Савјета министара нико не види, а смјена Савјета министара, према садашњем стању ствари, сасвим сигурно не би могла процедурално бити доведена до краја, што би довело до новог институционалног бесмисла у коме би Савјет министара радио шта хоће и како хоће не полажући рачуне никоме.

Да је у овом случају ријеч о личним обрачунима бошњачких политичких странака, довољно говори чињеница да они који су покренули иницијативу да Звиздић постане сакупљач потписа тврде да би му дали подршку и потписе ако зна како и шта даље.

У сваком случају, закључак је усвојен у Парламенту, а оно што је тамо усвојено ваљда би требало да буде испоштовано. На бошњачким странкама, које су све покренуле, је да нађу начин на који ће се то десити. Да већине и подршке за Савјет министара нема, јасно је, али проблем сасвим сигурно неће ријешити губљење времена на иницијативе које немају никаквог смисла, већ су потребна конкретна рјешења.

Да ће у наредном периоду на нивоу БиХ бити све више циркуса, а све мање закона и конкретних потеза за добробит ове земље, јасно је као дан. Уосталом, све ово што се дешава још једном најдиректније показује да "тамо гдје почиње Босна престаје логика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана