Бесмислене истраге

Маријана Миљић Бјеловук

Тужиоци у Тужилаштву БиХ покрећу истраге за које се зна да ће за неколико дана, мјесеци или пак година ставити тачку, док с друге стране у ладицама стоје предмети о ратним злочинима, а међу њима предњаче свакако они који се односе на злочине почињене над Србима.

Да је тако показало је и то што је Тужилаштво крајем прошле године обуставило истрагу у предметима који се односе на неизвршење одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о јединственом матичном броју (ЈМБ), али и у вези са процесом разграничења БиХ и Црне Горе.

Поред ових предмета, у идућем периоду можемо очекивати да Тужилаштво стави тачку и на истрагу у предмету "Сејдић и Финци", која је покренута још 2013. године, и на друге сличне предмете. Каква ће бити судбина најављене истраге о необјављивању резултата пописа, остаје да се види.

Још када је 2013. године започета истрага да би било утврђено "постоје ли појединци који су у оквиру Парламента БиХ с умишљајем спријечили спровођење одлуке Уставног суда БиХ о Закону о ЈМБ грађана" знало се да се с тим неће далеко отићи. Слично је било и са случајем усвајања уговора о граници.

Све указује на то да је хитно потребна ревизија рада Тужилаштва БиХ, јер њихово тумарање по, како се на крају показало, непотребним истрагама, никуда не води и ништа добро неће донијети.

На њихов лош рад дуго упозоравају углавном представници српског народа, који траже правду и настоје да Тужилаштво коначно почне да ради на најсложенијим предметима ратних злочина почињених над Србима.

Сва та упозорења остала су само на томе. Нико ништа до данас није урадио да се промијени пракса и политика рада правосуђа БиХ.

Сва њихова надања у боље сутра, у бољи рад правосуђа одавно су пала у воду, јер мало ко вјерује да ће Тужилаштво радити посао који треба.

Зато би Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) коначно једном за свагдје требало да види шта Тужилаштво БиХ (не)ради те да коначно уради нешто како би ова правосудна институција оправдала разлоге свог постојања. А док нешто не уради, Тужилаштво ће и даље тумарати по непотребним истрагама, а занемаривати предмете у ладицама које годинама чекају да добију епилог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана