Бескорисне институције

Жељка Домазет

Да максима "лези хљебе да те једем" и те како важи у БиХ, показује и чињеница да ова на све начине похарана и осиромашена земља у својој администрацији годинама троши енормна средства на институције које ничему не служе.

На десетине институција међу њих 75 је кроз свој вишегодишњи нерад потрошило десетине милиона марака, а у извјештајима које шаљу из године у годину не постоји ниједан акт који би потврдио да су урадиле посао који им је у надлежности. Драстичан примјер је Комисија за концесије на нивоу БиХ, која до сада није издала ниједну концесију, а за исто то вријеме њена администрација је потрошила енормна средства која би и те како користила ентитетима, који такође имају сличне комисије које раде посао из исте надлежности.

И поред чињенице да ови државни паразити ништа не раде, да их ревизори из године у годину упозоравају да биљеже пропусте и да им је учинак никакав, међу странкама у БиХ још не постоји сагласност да се помете и поспреми овај јавашлук. Док странке из Републике Српске, како позиционе тако и опозиционе, годинама заговарају и иницирају гашење непотребних потрошача, оне из Федерације, нарочито бошњачке, захтјевима да све треба централизовати и пренијети на ниво БиХ грчевито бране овакву ситуацију.

Институције које се годинама без икаквог покрића одржавају у животу и на чије таворење одлазе милиони, без обзира на различита заговарања и настојања да се одрже у животу, морале би, понајприје због вишегодишње рецесије и тешке економске кризе, што прије угасити свјетло ако ова земља жели да види "бијели дан". Ако се свему томе дода чињеница да је БиХ додатно похарана мајским поплавама, онда је сасвим сигурно да не би смјела ниједну марку, а камоли милионе да издвоји за институције које не служе ничему.

Беспотребне и паразитске институције на нивоу БиХ (а свакако их је више од половине које су саме себи сврха) морале би одмах након избора постати предмет анализе новог сазива Парламента, ако ова земља данас-сутра жели да стане на властите ноге. Ваљаним поспремањем неефикасне администрације и гашењем непотребних институција БиХ би свакако постала земља којој донације и кредитна задужења не би била једини излаз да се држи у животу. Ако тога не буде, угушиће се у непотребној администрацији која ни сама не зна шта јој је посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана