Бенефицирани стаж

Драгана Келеч
Бенефицирани стаж

Једна од позитивних ставки новог Нацрта закона о пензијском и инвалидском осигурању РС којег је прошлог мјесеца усвојила Народна скупштина РС, а који је "дигао" доста прашине, како међу радницима тако и међу пензионерима, јесте - да ће услови за одлазак у пензију на основу бенефицираног стажа и у идућем периоду бити исти.

На тај начин су бар једним дијелом "осигурани" они становници Српске чији је радни вијек везан за послове који су опасни по њихово здравље, али и живот.

Прописано је да се у стаж осигурања са увећаним трајањем рачуна вријеме које је осигураник радио на нарочито тешком, опасном и по здравље штетном радном мјесту односно послу, као и на радном мјесту на којем послије навршетка одређених година живота не може успјешно да обавља своју професионалну дјелатност.

Захваљујући овом закону, степен увећања стажа осигурања зависиће и даље управо од тежине, опасности и штетности рада, односно од природе посла, и моћи ће да износи највише 50 одсто.

Шта то значи? Па, рецимо, полицајци који ефективно буду радили 30 година, имаће 40 година стажа, односно за 12 мјесеци рада рачунаће им се 16 мјесеци стажа.

Осим полицајаца, и многи други становници који су запослени као рудари или који раде још неке опасније послове имаће као и до сада бенефицирани радни стаж, што је и оправдано.

Међутим, оно чега би се требало прибојавати и на шта треба посебно да се обрати пажња јесу управо ти услови, које је потребно испунити да би се добио бенефицирани стаж.

Све оне институције и надлежни органи, од Министарства  рада и борачко-инвалидске заштите, послодаваца, инспектора рада, синдиката, те овлашћених стручних организација треба да буду крајње ригорозни, а с друге стране и крајње праведни, како неко ко је радни вијек провео сједећи у фотељи не би "случајно", ето, отишао у пензију са истим бенефицијама и стажом као, рецимо, рудар или полицајац.

То заиста не би било праведно према 30.000 пензионера у РС који су заслужили пензију на основу бенефицираног стажа, а још мање према онима који тек треба да буду пензионисани.

Нови закон је ту, а ту су и они који ће се трудити да га спроводе како треба. A како ће то бити, остаје да се види...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана