Бечке прилике

Ведрана Кулага Симић

На самит земаља западног Балкана стављена је тачка. Званичници шест балканских земаља руковали су се у Бечу међусобно и са највишим европским "фацама", постигли бројне усмене те потписали и неке писмене споразуме. Важне, како кажу, за напредак овог поднебља.

Током дводневног засједања показана је воља да и БиХ крене брже према ЕУ, као и цијели Балкан, а прије свих Србија која очекује већ идуће године отварање првих поглавља.

Потписан је и споразум о граници између Црне Горе и БиХ и коначно стављена тачка на спор у вези са дијелом територије око Суторине који је могао да озбиљније наруши односе између двије земље да је само дуже потрајао.

Самит је и за остале земље био прилика да се дође до неких договора важних за оно што је свима заједничко, а то је што бржи пут ка ЕУ те изградња мостова, пруга и путева који ће, по традицији, да повезују земље и народе.

ЕУ је спремна да балканским земљама да око 600 милиона евра за разне пројекте који ће допринијети побољшању стања у привреди и саобраћајној комуникацији.

Самит и тамошњи договори су прилике које не смију да буду пропуштене. Предложени пројекти морају да буду приоритети за реализацију, а међу њима посебно значајан за РС и БиХ је мост на Сави код Градишке.

Мост који ће ову земљу повезати са ЕУ и ко зна, можда и скратити, у сваком смислу, пут ка ЕУ.

На листи је и модернизација пруге од Сарајева до Београда и бројни други пројекти о којима ће надлежни са обје стране и Дрине и Саве имати да причају у данима и мјесецима који су пред нама.

Најважније од свега је да пројекти заживе, да многи грађани из свих земаља региона пронађу своје у око 200.000 обећаних радних мјеста у наредних неколико година и да коначно овај дио Европе постане њен дио и на папиру.

Европа је рекла своје, али и понудила значајан новац. Остатак, и можда најважнији дио уговора је у рукама оних који треба да на Балкану ураде свој посао. Да не би на крају било, да су, како стари често знају да кажу, отишли у Беч да само се "бече".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана