Бећировићеви излети

Горан Маунага

Млади СДП-ов "јастреб", "јуноша" Денис Бећировић већ мјесецима, прво као предсједавајући а онда и као замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, прави несхватљиве "излете", гафове који често ни најупућенијима у бх. политику нису јасни.

Најновији потез из његове, очито, раскошне лепезе богате нереалним приједлозима, нелогичним захтјевима и све радикалнијим иступима, јесте и захтјев да хитно буде разматрано питање примјене судске пресуде у предмету "Сејдић и Финци".

И то у вријеме кад је су све институције и онај хумани дио званичника у БиХ заокупљени скоро нерјешивим проблемом, тешким посљедицама катастрофалних, незапамћених поплава које су погодиле оба ентитета.       

Док се у хуманитарну акцију укључио читав свијет, чак и земље које имају властитих великих проблема, Бећировић, као да је бануо с друге планете, извлачи предизборног "аса из рукава" и захтијева засједање за рјешавање питања "Сејдић и Финци".

Иако је јасно да се примјена пресуде у том предмету сигурно не може рјешавати у току усијане предизборне кампање кад већ није ријешена у мирније вријеме, Бећировић никако не одустаје.

Није га поколебала ни чињеница да његов захтјев представља само губљење времена и бављење споредним, умјесто стварима од животне важности у катастрофи какву БиХ не памти. 

Многим посланицима, по властитом признању, већ дуго се желудац преврће од Бећировићевих радикалних иступа који само компликују односе и не воде помирењу у БиХ, али "Денис напаст" никако да се опамети и бар мало исконтролише младалачке адреналинско-националистичке иступе.     

Само неки од најновијих "излета" самозваног "рођеног политичара" су, рецимо, изјава да "у Парламенту неки више не размишљају о пресуди "Сејдић и Финци", већ о рјешењу 'такозваног предмета Човић'" те тврдња да "Црна Гора и БиХ имају подударне спољнополитичке циљеве".

Посебна је прича његова изјава поводом обиљежавања 9. јануара, Дана РС, којом, тврдећи да је то антидејтонски и неприхватљив датум, оспорава уставно-правни поредак у БиХ.

Анализа досадашњег рада Бећировића показује да је недорастао функцији члана Представничког дома Парламента БиХ те да ту функцију злоупотребљава. Зато нису далеко од истине тврдње доброг дијела посланика да би "СДП-ов јастреб Денис" послије октобарских избора могао да заврши на политичком сметљишту.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана