Бећировићева писанија

Жељка Домазет

Да су у БиХ многи изгубили компас показују потези, реакције и писма, које у овим врелим предизборним данима пишу званичници са узаврелог сарајевског асфалта.

Док се још ни Сирија и потез Златка Лагумџије мимо сагласности Предсједништва нису разјаснили, нове стријеле у БиХ одаслао је замјеник предсједавајућег Парламента БиХ Денис Бећировић, који је у духу свог страначког шефа и мимо сагласности друга два члана Колегијума и Парламента упутио писмо предсједнику Парламента Србије Небојши Стефановићу, у којем наводи да су ставови које је изнио о Републици Српској недопустиви.

Како му ни то није било довољно, све то је поновио и пред новинарима и затражио извињење предсједника српског парламента и позвао га на дуел усред Београда.

Очигледно је, дакле, да у БиХ нема смираја и да свако ко помисли да је у овој разједињеној земљи договор могућ, пада у заблуде. Таман када се БиХ у неку руку одморила од скандал мајстора Хариса Силајџића, услиједили су нови удари на њен уставни поредак, којима се једино ваљаним и исправним сматрају ставови који долазе из Сарајева. Бећировић је очигледно заборавио да је само један међу једнакима и да никакав став са меморандумом Парламента не смије изаћи као став Парламента и Колегијума, без сагласности посланика и друга два члана истог тог Колегијума.

Овај добро замаскирани социјалдемократа, вођен мржњом према Србији, на све могуће начине оспорава и право Републици Српској на специјалне и паралелне везе са Србијом, које су јој гарантоване Дејтонским споразум.

Да је БиХ узаврели босански лонац очигледно је и због чињенице да је Лагумџија узурпирао улогу Предсједништва, Бећировић, који га слиједи у стопу и Предсједништва, Министарства иностраних послова и Парламента у цјелини и да су предизборни слоган ове странке “Држава за човјека” преточили у слоган државе само по мјери ових прерушених социјалдемократа, који би цијелу државу да устроје само по свом аршину.

Једино је сигурно да оваквим потезима БиХ из дана у дан све јасније трасира пут у дубоку политичку кризу, из које је неће извући ни они који се највише куну у њен опстанак, али ни они који, како бар декларативно поручују, стоје уз њу и њен опстанак. Договор и уважавање је једино могу сачувати, а Бећировић и њему слични сигурно ће допринијети њеном још бржем распаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана