Бебе побједници!

Цвија Мркоњић

Колико год да је јавност са свих страна бомбардована тужним вијестима, има и прича које и најтврђа срца испуне топлином.

Да неке од њих заслужна је могућност вјештачке оплодње захваљујући којој је у посљедњих неколико година у Српској рођено више стотина беба.

Иако бројке свједоче о великом броју добијених бића, треба имати на уму да борба ових парова није нимало лака, јер лијечење неријетко траје годинама.

Зато је помоћ РС, али и локалних власти родитељима који покушавају да добију потомство врло значајна и за сваку похвалу.

Парови којима је Фонд здравственог осигурања финансирао оплодњу не крију захвалност, а треба да будемо захвални и ми, становници Српске, јер нас је више.

Бебе су несумњиво најбоља "инвестиција", због чега позивам институције да улажу још више новца за финансирање вјештачке оплодње, јер је непроцјењиво богатство загарантовано.

Један покушај оплодње кошта више од 5.000 КМ, што ријетко која породица може себи приуштити у времену када већина становника настоји да заради за пуко преживљавање.

Судећи према причама мајки које су прошле ова искуства покушаји вантјелесне оплодње често не успијевају одмах.

Непроспаване ноћи, бројни одласци на вјештачку оплодњу и стотине негативних тестова на трудноћу, туга и сузе, па шок и невјерица због позитивног резултата - ријечи су којима ове жене најчешће описују оно кроз шта су прошле.

Ипак, упорност и истрајност се исплате, јер радост коју родитељима доносе "бебе из епрувете" не може замислити онај ко, на срећу, није водио борбу са неплодношћу.

Због тога је неопходно да Фонд почне да финансира и трећи покушај оплодње, како би лијепих прича било све више. Надам се да ће прича о мамама и татама, који су за бебу успјели да се изборе уз помоћ стручњака, бити вјетар у леђа онима који се још нису ухватили у коштац са стерилитетом.

Јер, 129 беба рођених из процедура вјештачке оплодње рађених у 2014. години, те још 29 малишана који су на свијет дошли захваљујући лањским процедурама, те труднице које сваког часа чекају да њихово чедо, зачето на овај начин, дође на свијет необорив су доказ да су бебе апсолутни побједници!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана